NOS SportAangepast

Nederlandse cricketers plaatsen zich voor WK na knappe zege: 'Enorme prestatie'

Nederlandse cricketers op imposante wijze naar WK na winst tegen Schotland

De Nederlandse cricketers hebben zich op imposante wijze geplaatst voor het WK later dit jaar in India. Oranje had in het laatste groepsduel met Schotland een dikke zege nodig en daarin slaagde het dankzij Bas de Leede, die spreekt van een "enorme prestatie".

De Schotten kwamen ondanks vijf wickets van De Leede tot een flink totaal van 277 runs. De Nederlandse ploeg had zelf slechts een beperkte hoeveelheid tijd (44 overs) om tot het totaal van de tegenstander te komen. Op een gegeven moment leek de hoop verloren, maar De Leede zorgde voor de ommekeer met een ongekende slagbeurt.

Met een score van 123 runs (7x4, 5x6) zorgde hij ervoor dat Nederland met 7 ballen te gaan het ticket binnen had. Nederland plaatst zich zo voor het eerst sinds 2011 weer voor het WK. Nog nooit kwam Nederland verder dan de eerste ronde.

'Ongelofelijk gevoel'

De Leede zegt in het radioprogramma Langs de Lijn dat de hele selectie een "ongelofelijk gevoel" heeft overgehouden aan de prestatie van vandaag.

De 23-jarige De Leede denkt dat de stunt tegen grootmacht West-Indies ervoor heeft gezorgd dat het geloof in kwalificatie voor het WK groter werd. "Dat was het opstapje naar meer zelfvertrouwen."

Na de winst op Schotland kreeg hij veel berichtjes. Ook van vader Tim, die recordinternational voor Nederland is en drie WK's meemaakte. "Om mijn vader achterna te gaan naar een WK is niet niets. Dat is iets waar ik heel erg trots op ben."

Het WK wordt in oktober en november gehouden in India. De Leede vindt het lastig om in te schatten hoe groot de kansen zijn voor Nederland, dat op een WK nooit verder kwam dan de eerste ronde. "Wij hopen dat we een paar een grote landen gaan verslaan. Dan zien we wel wat er kan gaan gebeuren."

De cricketer denkt vanavond nog niet te veel aan het WK. "We gaan nu een klein feestje vieren", zegt hij met een gevoel van understatement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl