Woningaanbod in een etalage van een makelaar
NOS Nieuws

Huizenmarkt veert op, prijzen stijgen op kwartaalbasis

Na driekwart jaar van dalende huizenprijzen is daar afgelopen kwartaal een eind aan gekomen. De verkoopprijzen stegen met 2,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, meldt makelaarsvereniging NVM.

De brancheorganisatie spreekt van een markt die aan het opveren is. "Nieuw aangeboden woningen vinden in alle prijsklassen sneller een nieuwe eigenaar. Onze leden zien het aantal bezichtigingen weer toenemen. Ook stijgt het aantal overbiedingen op woningen. De dynamiek is weer terug in de woningmarkt", zegt Lana Gerssen, voorzitter van NVM-vakgroep Wonen.

Ten opzichte van een jaar geleden zijn de huizenprijzen nog altijd gedaald en wel met 8,9 procent. Ook het aantal verkochte huizen daalde nog op jaarbasis, met zo'n 5 procent. Maar ten opzichte van een kwartaal eerder werden er fors meer verkocht, zo'n 20 procent. NVM-makelaars verkochten ruim 34.000 bestaande woningen en de doorsnee verkoopprijs was 410.000 euro.

De huizenprijzen daalden vorig jaar vooral door de stijging van de hypotheekrente en zorgen over de hoge inflatie. Maar de hypotheekrente is sinds eind vorig jaar stabiel. De inflatie is aan het afnemen en de lonen zijn aan het stijgen. "Kopers hebben meer vertrouwen in de woningmarkt door de loonontwikkeling en sterke economie", zegt Gerssen. Ook is de markt volgens de NVM inmiddels gewend aan de hogere rentestand.

Ook in de markt voor nieuwbouwwoningen ziet de NVM wat meer beweging. Er werden in drie maanden tijd ruim 4500 nieuwbouwwoningen en kavels verkocht. Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hiervoor daalde het aantal verkochte nieuwbouwhuizen acht kwartalen op rij.

De doorsnee verkoopprijs van een nieuwbouwwoning was 468.000 euro. Dat is 1,2 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2023.

'Doorbouwen'

Vanwege tegenvallende verkopen werden er de afgelopen tijd veel nieuwbouwprojecten afgeblazen. De NVM roept de bouwsector nu op zoveel mogelijk door te bouwen. "Ik doe een oproep aan alle partijen om de ontwikkeling van nieuwbouw, mits goed afgestemd op de lokale vraag, door te zetten. De vraag is er. De beren op de weg moeten we samen aanpakken", aldus Gerssen.

Het kabinet heeft als streven dat er jaarlijks zo'n 100.000 woningen bij komen om het tekort aan woningen aan te pakken. Dat aantal dreigt dit en volgend jaar bij lange na niet gehaald te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl