Premier Rutte na afloop van het overleg
NOS NieuwsAangepast

Kabinetsberaad over nieuwe asielmaatregelen vanavond in crisissfeer verder

Het kabinetsberaad over nieuwe asielmaatregelen is aan het begin van de nacht zonder eindresultaat beëindigd. Vanavond gaan de gesprekken weer verder, is het plan. Na afloop wilden de ministers weinig kwijt, behalve dat de gesprekken "inhoudelijk" en "taai" waren.

Het overleg begon gisteravond om 21.30 uur. Een groot deel van het kabinet, onder wie de vicepremiers Hoekstra (CDA), Kaag (D66) en Schouten (CU), kwam bij elkaar op het ministerie van Rutte (VVD).

Rutte wil snel een strenge asieldeal en vooraf werd duidelijk dat hij bereid is om te dreigen zijn kabinet ten val te brengen. Bij de andere partijen waren ze verbaasd over het risico dat Rutte hiermee wil nemen.

Bij aankomst klonken de ministers nog optimistisch, maar achter de schermen was de sfeer slecht te noemen. Bronnen meldden dat de ChristenUnie zich voor het blok gezet voelt door voorstellen over de beperking van gezinshereniging die voor de partij onacceptabel zijn. Met name de VVD zou voor een grote groep mensen die een tijdelijke vergunning gaan krijgen het nareizen van kinderen en andere familieleden willen beperken. Het zou "hard tegen hard" zijn gegaan.

'Groot maatschappelijk probleem'

Na afloop zei CDA-leider Hoekstra: "Het gaat over een groot maatschappelijk probleem waar we een oplossing voor moeten vinden, en waarbij vier partijen allemaal een ander vertrekpunt hebben." CDA-minister De Jonge hoopt dat er "een redelijke weg in het midden" gevonden wordt.

Staatssecretaris Van der Burg (VVD) zegt dat de verschillen groot zijn, maar dat die er zijn om te overbruggen. Op de vraag of er vrijdag een akkoord ligt zei hij: "Vrijdag komen we er uit."

Premier Rutte wilde over het verloop van de gesprekken na afloop weinig zeggen. "Zolang er geen besluit genomen is en we in gesprek zijn, doe ik geen tussentijdse mededelingen", klonk het. Hij zei wel dat het kabinet er "natuurlijk probeert uit te komen".

Ook de vicepremiers Kaag (D66) en Schouten (ChristenUnie) reageerden na afloop:

VVD en CDA hebben opnieuw voor een zogenoemd twee-status-stelsel gepleit. Vluchtelingen kunnen dan een permanente of tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. Aan de laatste hangt de beperking van gezinshereniging voor 'tijdelijke' vluchtelingen vast.

D66 en ChristenUnie willen dat in ieder geval niet. Wel zijn ze bereid verschillende maatregelen te nemen om asielzoekers die weinig kans op verblijf maken wat strenger te behandelen en soberder opvang te geven.

Vandaag is de laatste dag van de Tweede Kamer voor de zomervakantie. In de avond gaat het asieloverleg weer verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl