De inwoners van Mariënheem zijn teleurgesteld in minister Mark Harbers
NOS Nieuws

Decennia lobbyen voor weg kop in gedrukt: boos Mariënheem laat van zich horen

Boos en teleurgesteld reageerden de inwoners van Mariënheem op de plannen van minister Harbers om zeventien infrastructuurprojecten op de lange baan te schuiven. Op het lijstje van Harbers stond namelijk ook de aanpak van de N35 van Zwolle naar Wierden. Onderweg scheert de weg langs Heino en gaat hij onder Nijverdal door, maar wel dwars door Mariënheem. Dat leidt in het Overijsselse dorp tot drukte en overlast.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft toe dat Mariënheem daarmee "een vrij unieke situatie is". Een twijfelachtige eer, die tot grote onvrede leidt bij de inwoners van het dorp. Al sinds begin jaren 90 zijn er plannen om de weg te verleggen, maar telkens kwam er iets tussen. En dus ook nu weer. Vanochtend was er in het dorp een lawaaiprotest om aandacht te vragen voor de situatie.

Vooral voor schoolgaande kinderen en kerkbezoekers is de beruchte weg een probleem. De basisschool en de kerk liggen ten zuiden ervan, maar de meeste mensen wonen aan de noordkant van de weg.

Stikstof

In Mariënheem zijn ze niet alleen. Andere verkeersprojecten die vorige maand door Harbers op pauze zijn gezet, zijn knooppunt Hoevelaken, de verbreding van de A27 bij Almere en de ringweg van Utrecht. Stikstofproblemen, de stijgende prijzen in de bouw en de krapte op de arbeidsmarkt werden door de minister genoemd als reden.

De N35 bij Mariënheem is een van de zeventien infrastructurele projecten waarvan de aanpak wordt uitgesteld

Het besluit leidde op meerdere plekken tot onvrede. Ook in Amersfoort, Almere en Utrecht reageerden wethouders en burgers bezorgd op het uitstel van projecten in hun omgeving.

'Ben des duivels'

De gemeente Raalte, waaronder Mariënheem valt, is eveneens zwaar teleurgesteld in Den Haag. "Ik heb begrip voor het dilemma van de minister, maar niet voor deze beslissing. Ik ben des duivels", zegt wethouder Ben Nijboer.

Hij benadrukt dat het vertrouwen in de politiek tot een dieptepunt gedaald is. "Al in de jaren 90 bestond het plan om de N35 te verleggen, zodat er een rondweg om Mariënheem zou ontstaan. Meerdere keren is dat plan uitgesteld, maar twee jaar geleden kwam de minister naar Mariënheem toe en zette hij zijn handtekening onder de plannen. Als je daar nu weer van terugkrabbelt, is het niet raar dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen."

De inwoners van Mariënheem laten het er dus niet bij zitten en kwamen vanochtend luid in het geweer. Gerard Nij Bijvank, al dertig jaar de drijvende kracht achter de lobby voor het verleggen van de N35: "We zijn voor de zoveelste keer in de steek gelaten door Den Haag. Het omleggen van de rijksweg is echt noodzakelijk. De weg splijt het dorp in tweeën en zorgt voor gevaarlijke situaties."

Laatste strohalm

Toch hebben de protesterende Mariënhemers nog één strohalm waar ze zich aan vasthouden: een Kamerdebat over de meerjarenplanning voor de infrastructuur. "We hebben veel Kamerleden een brief gestuurd, in de hoop dat ze het probleem bij de minister aankaarten", zegt Nij Bijvank.

Hij en andere dorpsbewoners zitten vanmiddag op de publieke tribune om te kijken of het heeft geholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl