Brits waterbedrijf krijgt miljoenenboete vanwege vervuiling
Het Britse waterbedrijf Thames Water heeft van de rechter een boete gekregen van omgerekend 3,85 miljoen euro. Tijdens een storing in 2017 kwamen miljoenen liters aan onverdund rioolwater in twee rivieren terecht, waardoor meer dan 1400 vissen doodgingen. Het duurde bijna een dag voor de storing werd opgemerkt.
Door een defecte schakelaar bij een waterbehandelingsstation bij Gatwick Airport werd er 21 uur lang rioolwater naar een zogenoemde stormtank geleid, wat niet werd opgemerkt door het bedrijf. Op een gegeven moment begon het rioolwater door te lekken naar rivierwater.
Dit ging zo'n zes uur door voordat er alarm werd geslagen. De verantwoordelijk technicus was vervolgens onbereikbaar omdat diegene op een nieuwe mobiele telefoon wachtte, meldt de BBC.
Ooggetuigen omschreven hoe de rivier zwart en grijs werd, met enorme aantallen dode vissen die zichtbaar waren.
'Bewuste misleiding'
Volgens de rechter heeft Thames Water geprobeerd de toezichthouder te misleiden door watermetingen weg te laten en de verantwoordelijkheid voor het incident te ontkennen.
Thames Water, het grootste waterbedrijf van het Verenigd Koninkrijk, zit al langer in zwaar weer. Het bedrijf kreeg de afgelopen jaren al 20 (miljoenen)boetes vanwege het lekken van rioolwater en gaat gebukt onder een schuld van omgerekend 16 miljard euro.
Vorige week stapte de topvrouw van het bedrijf op, nadat ze eerder al had afgezien van haar bonus vanwege de slechte prestaties van het bedrijf.