NOS Wielrennen•

Van Vleuten afgetroefd door jonge Niedermaier, maar wel steviger in leiderstrui

Van Vleuten maakt uitstapje in afdaling, maar wel steviger in roze trui

Antonia Niedermaier heeft de vijfde rit van de Giro Donne gewonnen. De jonge Duitse van Canyon kwam alleen aan in Ceres na een solo van 25 kilometer.

Annemiek van Vleuten werd ondanks een val op negen seconden tweede en verstevigde haar leidende positie, omdat naaste belager Elisa Longo Borghini na een flinke buiteling wel veel tijd verloor.

Van Vleuten valt in afdaling

Van Vleuten trachtte de etappe van 106 kilometer hard te maken, waardoor slechts negen rensters aan de laatste 30 kilometer begonnen. Niemand slaagde erin weg te rijden, op de 20-jarige Niedermaier na.

De Duitse had op de top van de slotklim - op 10 kilometer van de meet - een gaatje van tien seconden met Van Vleuten en Longo Borghini. Beiden gingen in de afdaling onderuit. Van Vleuten kon weliswaar vlot weer verder, maar Niedermaier was niet meer te achterhalen.

Emoties bij winnares Antonia Niedermaier

De derde plek ging naar Niamh Fisher-Black uit Nieuw-Zeeland, op bijna anderhalve minuut.

Foute inschatting

Het was volgens Van Vleuten "een zware, maar perfecte dag". Haar voornaamste doel, tijd winnen op andere klassementsrensters, werd bereikt. Niedermaier is de nieuwe nummer twee op 2.07 minuut van de Nederlandse Movistar-renster. De Amerikaanse Veronica Ewers staat derde op 2.18.

De Italiaanse Longo Borghini, die met een schram op haar wang op bijna zeven minuten na Van Vleuten binnen kwam met ploeggenote Shirin van Anrooij, is buiten de toptien gevallen.

Na de rit is Longo Borghini naar het ziekenhuis gegaan om onderzoek te laten doen naar haar schouder en een mogelijke hersenschudding.

"Ik ging ook nog voor de ritzege", vertelde titelverdedigster Van Vleuten, "maar door een foute inschatting in de afdaling zat dat er niet in. Gelukkig viel de schade mee. Het was wel weer een spannende en aantrekkelijke rit voor het vrouwenwielrennen, denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl