Passagiers bij de security op Schiphol
NOS Nieuws

Schiphol verwacht grotere drukte deze zomervakantie

Schiphol verwacht deze zomervakantie meer reizigers dan vorig jaar. Komende vrijdag beginnen de eerste vakanties. Vanaf dan tot en met 3 september vertrekken er gemiddeld 68.000 passagiers per dag, met uitzondering van piekdagen. Dan kunnen er ruim 77.000 mensen vertrekken, verwacht de luchthaven.

Afgelopen jaar was dat nog een stuk minder: gemiddeld 54.000 passagiers per dag. Ondanks de stijging ligt het aantal vertrekkende passagiers nog net niet op het niveau van 2019.

Rekening houden met drukte

Schiphol waarschuwt mensen dat ze in deze periode rekening moeten houden met drukte bij de check-in, beveiliging en paspoortcontrole. Het was bij die punten ook druk afgelopen meivakantie, maar lange rijen als vorig jaar kwamen niet voor. Toen misten sommige reizigers hun vlucht vanwege de drukte.

Sindsdien heeft de luchthaven honderden nieuwe beveiligers aangenomen. Er is nog wel een personeelstekort bij de bagage-afhandelaars. Afgelopen zomer leidde dat tot een opeenstapeling van koffers bij Schiphol.

Tijdslot

De luchthaven vraagt reizigers om zich goed voor te bereiden op hun vlucht. Zo wordt passagiers gevraagd om online in te checken en wordt hun een tijdslot aangeboden. Daarmee kunnen mensen sneller door de security. Dat was eerst alleen voor passagiers binnen de Schengenzone, maar komende zomervakantie ook voor niet-Schengenbestemmingen.

Schiphol benadrukt dat je niet te vroeg moet komen voor je vlucht. Twee uur van tevoren voor Europese bestemmingen en drie voor intercontinentale bestemmingen is volgens de luchthaven genoeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl