NOS Voetbal

Bosz geïrriteerd: 'Helemaal niet gesolliciteerd bij Ajax, onzinverhalen'

Bosz geïrriteerd: 'Heb helemaal niet gesolliciteerd bij Ajax, wat een onzinverhalen'

Tijdens de presentatie van Peter Bosz als nieuwe trainer van PSV gaat het dinsdagochtend vooral over hemzelf en Xavi Simons. Maar ook over Ajax. In mei liet de trainer immers meerdere keren weten dat-ie graag zou gaan praten als Ajax hem zou benaderen.

Maar als in de perszaal van PSV de naam van Ajax valt, raakt Bosz geïrriteerd. Hij heeft "helemaal niet gesolliciteerd" in Amsterdam. Hij doet dat af als "onzinverhalen".

"Ik heb dat wel vaker gehoord, maar er klopt niets van", reageert Bosz. "Ik ben blij dat ik bij PSV zit. Ik heb hier vanaf het begin warmte gevoeld en gemerkt hoe graag ze met mij willen werken. De rest maakt me niet uit."

'Ik pas ook goed bij PSV'

Op de vraag of hij dan wel met Ajax heeft gesproken, antwoordt de coach: "Daar ga ik niet op in. Dat zou ik niet netjes vinden naar die club."

En aan iedereen die vindt dat de 59-jarige trainer met zijn filosofie over aanvallend voetbal beter bij een club als Ajax zou hebben gepast, wil hij kwijt: "Ik pas hier ook heel goed."

In 2017 verloor Bosz met Ajax de finale van de Europa League van Manchester United. De titel in de eredivisie ging dat seizoen naar Feyenoord. Ook bij Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Olympique Lyon bleef succes vervolgens uit. De trainer kon een lach niet helemaal onderdrukken toen hij geconfronteerd werd met zijn nagenoeg lege erelijst.

"Ik heb weleens wat gewonnen, hoor", aldus Bosz, daarmee doelend op de titel met Heracles Almelo in de eerste divisie. De trainer vindt het beeld dat over hem en zijn manier van voetballen bestaat niet helemaal terecht.

"Weet je hoeveel doelpunten we met Ajax in het seizoen 2016/2017 in de eredivisie tegen kregen? Dat waren er maar 23. Dat zijn er erg weinig. Je kunt alleen maar aanvallen als je goed georganiseerd bent."

'Met Simons gesproken'

PSV, dat de slag om Bosz won, staat voor de grote uitdaging om Xavi Simons binnenboord te houden. Bosz geeft toe dat de Oranje-international de eerste prioriteit is. De getalenteerde aanvaller, die nu één seizoen in Eindhoven achter de rug heeft, mag deze zomer dankzij een clausule in zijn contract zelf bepalen of hij teruggaat naar Paris Saint-Germain.

"Wij willen hem heel graag voor de club behouden en hopen dat dat lukt. Ik heb voordat hij met vakantie ging met Xavi gesproken en hem dat duidelijk gemaakt. Wat ik van hem vind, hoe hij zich nog kan verbeteren."

Hoe Simons reageerde? Bosz: "Hij zei dat hij met vakantie ging. Hij heeft het naar zijn zin bij PSV, weet hoe belangrijk wij hem vinden. Maar hij beslist. Dat moet hij zelf doen."

Stewart over Bosz: 'Voor ons heel duidelijk wie hoofdcoach moest worden'

Luuk de Jong blijft onder Bosz aanvoerder bij PSV. "Ik heb er zeker al over nagedacht, hij is mijn aanvoerder", zegt Bosz, die met PSV aanvallend voetbal wil gaan spelen. "Hoe we dat precies gaan doen, weet ik nog niet. Dat hangt er ook van af welke spelers ik tot mijn beschikking heb. Ik ga vanmiddag voor het eerst het veld op, dan ga ik mijn spelers goed leren kennen."

Bosz speelt met PSV in de voorronden van de Champions League en moet er met zijn elftal over een maand al staan. "Natuurlijk is het vervelend dat de selectie nu nog niet rond is, maar ik ben niet anders gewend. Helaas is dat de realiteit."

Stewart sprak Van Nistelrooij

Stewart heeft de voorbije periode nog contact gehad met Ruud van Nistelrooij, die kort voor het einde van het vorige seizoen plotseling opstapte als trainer van PSV. De oud-spits voelde niet genoeg draagvlak en steun vanuit de club.

Stewart: "Als speler, maar ook hoe hij de club als trainer geleid heeft. Dat heeft hij uitstekend gedaan. Helaas is het gelopen zoals het is gelopen. Ik merk niets van oud zeer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl