Woonwijk in Vlaardingen voor Oekraïners
NOS NieuwsAangepast

Meer immigranten naar Nederland, vooral door oorlog Oekraïne

Het afgelopen jaar zijn er meer migranten naar Nederland gekomen dan in 2021. In totaal kwamen er in 2022 zo'n 403.000 mensen naar Nederland, tegenover 298.000 het jaar ervoor. Daarmee is de migratie voor het eerst hoger dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Belangrijkste oorzaak van de toename is de oorlog in Oekraïne: zo'n 108.000 migranten maakten gebruik van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Oekraïners hebben daarmee in Nederland recht op opvang en medische zorg. Ook mogen ze hier werken en kunnen ze tot zeker maart volgend jaar blijven.

Werk en gezin

Naast de oorlog in Oekraïne zijn werk en gezin de oorzaak van toegenomen migratie. Het CBS meldt een toename van 65 procent aan arbeidsmigranten. Veel van hen zijn zijn afkomstig uit India. Verder kwamen ze uit landen als Rusland en Turkije. Ook immigreerden 35 procent meer mensen voor gezinshereniging. Het aantal Russen is in die categorie verdrievoudigd ten opzichte van voorgaande jaren.

Van de ruim 46.000 asielmigranten kwam meer dan de helft uit Syrië (52 procent). Ook kwamen er relatief veel asielmigranten uit Jemen, Afghanistan en Eritrea.

Verder kwamen er 129.000 immigranten van binnen de EU of de Europese zone. Dat zijn er 9000 meer dan het jaar ervoor. Volgens het CBS vertrekt driekwart van die die groep binnen tien jaar weer. Ze vertrekken daarmee vaker dan immigranten die van buiten de EU komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl