Novak Djokovic
NOS Sport

Titelhouder Djokovic klopt Argentijnse debutant, ook Ruud door op Wimbledon

Novak Djokovic is de jacht op zijn achtste Wimbledon-titel, waarmee hij naast de Zwitserse recordhouder Roger Federer zou komen, begonnen met een zege in straight sets op de Argentijn Pedro Cachín (ATP-68): 6-3, 6-3, 7-6 (4).

23-voudig grandslamkampioen Djokovic trof op het centrecourt, waar hij in 2013 tegen Andy Murray zijn laatste nederlaag in Londen te slikken kreeg, een onbevangen spelende Wimbledon-debutant. De toch al 28-jarige Cachín, die vorige week op Mallorca zijn eerste graswedstrijd ooit afwerkte (en met slechts drie gewonnen games verloor), verraste met een break op 1-1, maar genoeg voor setwinst was dat niet.

Na die eerste set begon het te regenen en hoewel het zeil ijlings over de tennisbaan gelegd werd, duurde het lange tijd voordat het gras weer bespeelbaar was. Het dak schoof dicht, Djokovic kwam tot hilariteit van het publiek met een handdoek aanzetten om hand- en spandiensten te verlenen en uiteindelijk ging het dak weer open.

Novak Djokovic komt helpen het gras droog te krijgen

Na tachtig minuten kon de partij hervat worden en dat kostte met name Cachín de nodige moeite. Hij leverde meteen zijn service in en dat viel niet meer te repareren tegen de soeverein spelende Djokovic, die in de tweede set maar twee punten op eigen opslag verloor.

De 36-jarige Serviër, tweede op de plaatsingslijst, verslapte even in de laatste set, maar in de tiebreak was het na 6-2 op het derde matchpoint raak.

Voor Djokovic, die de laatste vier edities van Wimbledon won, was het zijn eerste graswedstrijd van het jaar. Hij speelde geen wedstrijd meer sinds hij op 11 juni Roland Garros op zijn naam schreef en alleen recordhouder werd qua grandslamtitels in het enkelspel. Net als in voorgaande jaren sloeg Djokovic de voorbereidingstoernooien op Wimbledon over.

Ruud evenaart nu al zijn beste prestatie

Het kostte Casper Ruud meer zweetdruppels om de tweede ronde te bereiken. De 24-jarige Noor, vierde op de plaatsingslijst, worstelde zich met 6-1, 5-7, 6-4, 6-3 langs Laurent Lokoli, de vier jaar oudere nummer 199 van de wereldranglijst.

Casper Ruud

Lokoli leek niet lang te kunnen genieten van zijn debuut in Londen: binnen een half uur had hij kansloos de eerste set verloren. De Franse qualifier gooide vervolgens alle schroom van zich af en won met uitstekend tennis en de - nadrukkelijk gevraagde - steun van het publiek de tweede set.

Lokoli, die in die gewonnen set minder fouten en meer winners produceerde dan zijn veel hoger aangeslagen opponent, hield dat niveau echter niet vast. Hij werkte in de laatste game nog twee matchpoints weg, maar groef met een dubbele fout zijn eigen graf.

Ruud, al twee keer verliezend finalist op Roland Garros (2022 en 2023) en één keer op de US Open (2022), evenaart met pas z'n vijfde zege op gras zijn beste prestatie op Wimbledon, waar hij er twee keer meteen uitvloog en vorig jaar in de tweede ronde het onderspit delfde.

Slordige Auger-Aliassime al klaar

Voor Félix Auger-Aliassime zit het toernooi er al op. De 22-jarige Canadees, twaalfde van de wereld en in 2021 kwartfinalist in Londen, grossierde in fouten in zijn partij tegen Michael Mmoh (ATP-119) en werd met 6-7 (4), 7-6 (4), 6-7 (4), 4-6 aan de kant gezet.

Félix Auger-Aliassime

Mmoh, als lucky loser toegelaten, komt uit voor de Verenigde Staten, maar had net zo goed Saudi-Arabië (het land waar hij is geboren), Nigeria (het land van z'n vader, die in 1987 ook deelnam aan Wimbledon) of Ierland (het land van z'n moeder) kunnen vertegenwoordigen.

Auger-Aliassime produceerde in de vier uur durende partij liefst 64 onnodige fouten, 19 meer dan Mmoh (25), die bij zijn tweede deelname voor het eerst een partij won in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl