Theo Pahlplatz
NOS Voetbal

FC Twente-icoon Theo Pahlplatz op 76-jarige leeftijd overleden

Voormalig voetballer en FC Twente-icoon Theo Pahlplatz is op 76-jarige leeftijd overleden. De dertienvoudig Oranje-international was een geruime tijd ziek.

Pahlplatz verruilde in 1966 amateurclub Quick'20 in zijn geboorteplaats Oldenzaal voor FC Twente. De buitenspeler werd meteen een vaste waarde en boekte met de club uit Enschede aan het eind van de jaren 60 en in de jaren 70 successen.

Zo werd in 1975 de finale van de UEFA Cup tegen Borussia Mönchengladbach bereikt. Na een 0-0-gelijkspel in Duitsland verloor de Nederlandse ploeg met 5-1 in eigen huis. Twee jaar later werd alsnog de eerste prijs uit de clubhistorie veroverd. PEC Zwolle werd in de bekerfinale met 3-0 verslagen.

In 2015 besteedde Frank Heinen in zijn rubriek '61 jaar betaald voetbal' aandacht aan Theo Pahlplatz:

61 jaar betaald voetbal: Theo Pahlplatz

In totaal speelde Pahlplatz tussen 1966 en 1979 468 officiële wedstrijden voor Twente en maakte hij 82 doelpunten voor de club. In de dertien interlands voor het Nederlands elftal was hij drie keer trefzeker.

Na zijn tijd bij Twente ging Pahlplatz, wiens zoon Boudewijn ook voetballer was, als speler-trainer bij de Duitse amateurclub FC Epe aan de slag. Na zijn voetbalcarrière was hij onder meer scout bij zijn geliefde FC Twente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl