Max Verstappen viert feest na de GP van Oostenrijk
NOS SportAangepast

Verstappen speelt met concurrentie: 'Gat was toch wat groter dan ze dachten'

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1

De vijfde zege op rij in de Formule 1 en de vijfde overwinning op het thuiscircuit van zijn werkgever. Dat Max Verstappen zich thuis voelt op de Red Bull Ring is een understatement. Hij speelde in Spielberg bei Knittelfeld met zijn concurrenten.

Verstappen was in twee kwalificatiesessies de snelste, won met grote overmacht de sprintrace en de grand prix en noteerde in de laatste minuut van de grand prix ook nog de snelste ronde. "Ik denk dat we dit weekend alles goed hebben gedaan. We hadden weer een snelle auto, ik voelde me op mijn gemak en we konden eigenlijk alles doen zoals we het hadden gepland."

Gallery-play

Het toppunt van machtsvertoon was Verstappens pitstop in de slotfase. De regerend kampioen hakte zelf de knoop door om binnen te komen voor vers rubber. Inzet: een WK-puntje en een slotrondje gallery-play.

Het plan slaagde en Verstappen kleineerde er de rest van het veld mee. "Ik wist dat het gat groot genoeg was en ik wilde die snelste ronde hebben. Het team was er denk ik nerveuzer over dan ik. Voor mij voelde het helemaal niet als een risico."

Nieuwe stand F1

Met speels gemak heerste Verstappen op de Ring. Dat Ferrari-coureur Charles Leclerc na een bandenwissel van de 25-jarige Nederlander even de race leidde was louter van belang voor de statistieken.

Het kostte Verstappen geen moeite om de Monegask weer binnen te hengelen. "Het duel met Leclerc was best even leuk, maar ook een beetje oneerlijk. Ik was al zoveel sneller en op verse banden wist ik dat ik hem zou pakken."

Contraproductief

Leclerc gaf na het de race toe: van je af bijten met Verstappen in de spiegel is momenteel zinloos. Contraproductief zelfs. "Het is geen geheim dat de Bulls in de race enorm veel beter zijn dan de rest. Ik heb daarom niet als een dolle verdedigd tegen Max. Normaal zou ik agressiever zijn, maar je weet dat je kansloos bent. Als ik ga vechten, gaat hij er een bocht later langs en verlies ik nog meer tijd."

Verstappen en Leclerc op het podium in Spielberg

De Ferrari-rijder die enkele maanden geleden nog droomde van zijn eerste wereldtitel, heeft inmiddels 157 punten achterstand op Verstappen.

"Ik besef heel goed dat de titelstrijd er niet meer in zit, maar het frustreert me niet. Ik ben en blijf gemotiveerd, zeker nu het dankzij het buffelen in de fabriek langzaam maar zeker iets beter gaat. In eerste instantie mikken we op een racezege. We moeten zorgen dat we weer een grand prix winnen Dat is natuurlijk veel te lang geleden."

Feit is wel dat de Bulls onverslaanbaar ogen. Waar bij de vorige grand prix in Canada de kloof iets kleiner leek, was Verstappen in eigen huis het hele weekend heer en meester.

Bekijk de reactie na de race van Helmut Marko, adviseur van Red Bull Racing:

Marko over ongenaakbare Verstappen: 'Heeft zijn maximum nog niet bereikt'

Ook het gat met zijn enige titelrivaal groeide. Teamgenoot Sergio Pérez sloeg de plank mis in de kwalificatie en moest zich vanaf de vijftiende startplek naar voren knokken. Dat lukte (de Mexicaan kwam als derde over de streep), maar na vijf nederlagen op rij moet 'Checo' hopen op een wonder en een wederopstanding.

Pérez versus Sainz

"Ik ben terug", concludeerde Pérez na de race ietwat voorbarig. "Dit is mijn eerste podium op de Red Bull Ring en dat voelt goed na een weekend dat voor mij zo slecht begon. Het waren mooie duels, vooral met Carlos Sainz (Ferrari, red.) ging het er lekker fel aan toe. Zei hij dat ik hem intimideerde? We hebben elkaar nog niet gesproken, maar ik weet niet zo goed wat hij daarmee bedoelt. We waren gewoon lekker aan het knokken."

Pérez' achterstand op Verstappen is astronomisch: 81 punten. Als de trend doorzet verovert Verstappen al in oktober zijn derde wereldtitel op rij. "Ik was het hele weekend kansloos", blikte hij terug. De boosdoener: zijn fysieke gesteldheid.

"Ik was donderdag ziek en ben het hele weekend niet fit geweest. Koorts, slecht slapen, vreselijk. Tijdens de race vergeet je dat even door de adrenalinestoot, maar ik voel me nog steeds lang niet honderd procent. En we gaan nu meteen door naar Silverstone. Een zwaar circuit. Ik moet rust pakken en herstellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl