NOS NieuwsAangepast

Wetenschappers oneens met kabinet

Jonge wetenschappers, verenigd in de Jonge Academie van de KNAW (Koninklijke Academie van Wetenschappen) hebben een protestbrief gestuurd aan het kabinet. Ze ageren tegen de plannen van het kabinet om wetenschap vooral in te zetten voor commerciële toepassingen.

Daartoe wordt 350 miljoen euro, die bestemd is voor fundamenteel onderzoek, anders besteed. Het geld moet naar innovatieve projecten, waar Nederland economisch sterker van wordt. Het gaat in totaal om negen sectoren: energie, tuinbouw, high-tech, logistiek, water, agrofood, chemie, life sciences en creatieve industrie.

De jonge wetenschappers vinden dit kortzichtig. Zij vinden dat het ten koste gaat van de kwaliteit en de keuzevrijheid van de wetenschap.

Vuurtje

"Het is heel onverstandig om vanuit de politiek te bepalen welke negen richtingen in Nederland versterkt moeten worden", zegt paleoklimatoloog Appy Sluijs. "Zo druk je de wetenschap eigenlijk alleen maar uit in centen", vult historicus Beatrice de Graaf aan. "Kennis is kassa."

Volgens filosoof Peter-Paul Verbeek hoort Nederland ondanks alle bezuinigingen nog steeds bij de wereldtop, maar is de rek er nu uit. "Je moet denken aan een soort ketel waarin van alles staat te pruttelen met een vuurtje eronder", zegt Verbeek. "Dat vuurtje is fundamenteel onderzoek. Als je dat vuurtje lager draait, gaat er niks meer borrelen, dan houdt het allemaal op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl