Archiefbeeld van een Israëlische F-16
NOS Nieuws

Syrië: Israël voert opnieuw luchtaanval uit

Israël heeft opnieuw een luchtaanval op Syrië uitgevoerd, melden Syrische staatsmedia. Verschillende raketten zouden in de omgeving van de westelijke stad Homs terecht zijn gekomen. Er zou wat schade zijn, maar volgens de staatsmedia zijn er geen slachtoffers.

Volgens Syrië zijn de meeste raketten onderschept. Een militaire bron meldt dat de raketten die in Homs terechtkwamen over de Libanese hoofdstad Beirut vlogen.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat gevechtsvliegtuigen uit Israël Syrische luchtverdedigingssystemen hebben aangevallen. Volgens het leger voerde Syrië een aanval met een luchtafweerraket richting Israël uit.

Die raket ontplofte in de lucht. Ook daarbij zijn geen slachtoffers gevallen. De gevechtsvliegtuigen zouden ook andere Syrische doelen hebben bestookt.

Het leger van Israël heeft de afgelopen maanden geregeld Syrische luchthavens en luchtmachtbases bestookt met raketten. Dat zou Israël doen om Iran ervan te weerhouden van die faciliteiten gebruik te maken.

Invloed Iran in Syrië

Iran zou via die luchthavens wapens leveren aan bondgenoten in Syrië en Libanon, waaronder Hezbollah. De invloed van Teheran in Syrië groeit sinds het de steun uitsprak voor de Syrische president Assad in de burgeroorlog die sinds 2011 woedt.

Strijders die banden hebben met Iran, zoals het Libanese Hezbollah, hebben nu gebieden in het oosten, zuiden en noordwesten van Syrië en verschillende buitenwijken van de hoofdstad Damascus in handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl