Regenkleding aan en wandelen over de Afsluitdijk
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

De 'col van de Lage Landen' weer eventjes open voor wandelaars en fietsers

Het kan weer eventjes. Ondanks de jarenlange werkzaamheden heeft Rijkswaterstaat de Afsluitdijk dit weekeinde opengesteld voor wandelaars en fietsers. Dat is voor het eerst sinds augustus 2019 en meteen voor het laatst dit jaar.

"Prachtig, nat en uitdagend", zegt Marie Louise Hoyer. Zij is een van de wandelaars die vanochtend goed ingepakt aan de 32 kilometer lange wandeltocht van Den Oever naar Zurich begonnen.

Rijkswaterstaat is in 2019 begonnen aan project Afsluitdijk, een enorme opknapbeurt die ertoe moet leiden dat de dijk ook in de toekomst klimaatbestendig is. Zo komt er een beschermende toplaag tegen overslaand water, worden de sluizen opgeknapt en krijgt de dijk een paar nieuwe stormvloedkeringen.

Als alles meezit, wordt het project in 2025 afgerond. Tot die tijd is er eigenlijk geen ruimte op de dijk voor fietsers en wandelaars, vond Rijkswaterstaat bij de start van het project. Tot woede van onder andere de Fietsersbond, die de winderige Afsluitdijk ook wel 'de col van de Lage Landen' noemt, een mooie uitdaging voor al die fietsers die graag een rondje IJsselmeer fietsen of gewoon 32 kilometer willen afzien.

Vandaag en morgen

Ampel overleg leidde ertoe dat Rijkswaterstaat de dijk in augustus 2019 tóch een paar weekenden open deed voor langzaam verkeer. En dit weekeinde mogen fietsers en wandelaars er ook gebruik van maken, vandaag en morgen van 08.00 tot 18.00 uur.

Dat is in ieder geval iets, laat Kees Mourits van de Fietsersbond weten bij Omrop Fryslân. Hij is onder de indruk van het nieuwe fietspad langs de Waddenzee-kant van de dijk, althans voor zover dat al klaar is. Diepzwart, zo glad als een biljartlaken. "Een heel mooi pad!", zegt hij. Tegelijkertijd vraagt hij zich opnieuw af waarom fietsers en voetgangers niet vaker over de dijk mogen, terwijl autoverkeer gewoon door kan rijden. "De balans is zoek", aldus Mourits.

Veiligheid

Maar Rijkswaterstaat is onverbiddelijk. Zelfs het nieuwe fietspad is nog niet overal klaar en het is simpelweg ondoenlijk om de veiligheid van de gebruikers tijdens de werkzaamheden te garanderen. Ook dit weekeinde zijn er tal van hekken geplaatst, om te voorkomen dat mensen op plekken belanden waar ze niet veilig zijn.

Er worden duizenden fietsers en wandelaars verwacht. Hoewel het er tot nu toe niet zo veel zijn, waarschijnlijk door het natte en winderige weer. Hier en daar loopt een groepje wandelaars, soms zie je een eenzame fietser tegen de wind in beulen.

"Ik ben niet van zout, maar van zoet", zegt een man die zich niets aantrekt van de regen bij Omrop Fryslân. "De Vierdaagse staak je toch ook niet omdat het regent?"

Vanaf maandag is de dijk dus weer helemaal afgesloten voor langzaam verkeer. Er rijdt wel een (gratis) pendelbus, waar ook fietsen in mee kunnen.

Advertentie via Ster.nl