NOS Sport

Tekort aan zitplaatsen kost ZZ Leiden Champions League: 'Dramatische keuze'

Na het winnen van alle grote competities mochten de basketballers van ZZ Leiden deelnemen aan de Champions League. Dat is de hoogste competitie van de wereldbond FIBA, en na de Euro League van de rivaliserende ULEB-bond de belangrijkste van Europa. Toch is de club niet van de partij.

In de nieuwe sporthal in Leiden, die later dit jaar wordt opgeleverd, passen namelijk geen drieduizend man. En dat is een eis voor teams die mee willen doen aan de Champions League. Daarom speelt Leiden komend seizoen in de Europe Cup, één niveautje lager. Den Bosch neemt het ticket voor de voorronde van de Champions League over.

Voor voorzitter Marcel Verburg van de landskampioen was het een lastig besluit om het prestigieuze toernooi te laten schieten. "Een dramatische keuze. We hebben al jaren met de gemeente gesproken. Het is een kwestie van niet wíllen. Nu worden we ermee geconfronteerd. Als je ambitieus bent, wil je alleen maar verder proberen te komen. Die weg is nu afgesloten."

29 mei 2023: ZZ Leiden viert de landstitel

Uitwijken naar een andere stad is geen optie volgens Verburg, die al zeventien jaar voorzitter is bij ZZ Leiden. "Wij hebben met de nieuwe hal al te maken met een enorme kostenpost, dus het past niet meer in het totale plaatje zoals wij dat voor ogen hebben. Als je het doordeweeks ergens anders moet organiseren, is dat ook veel extra werk."

Veel eisen

Om op het hoogste niveau te kunnen spelen zijn er veel eisen. Naast het aantal toeschouwers bijvoorbeeld ook de vloer. Niet alle grote zalen in Nederland hebben de geschikte ondergrond, dus dat zou dan elke week opnieuw geregeld moeten worden. Alleen de zaal in Den Bosch was een reële mogelijkheid. Verburg zegt dat er gesproken is met Den Bosch, maar ook dat had meer nadelen dan voordelen.

"Wij werken met een grote groep vrijwilligers. En wij verwachten dat er minder publiek komt als we buiten Leiden spelen. Dat werkt dus kostenverhogend, terwijl de opbrengst alleen maar lager wordt."

Marijn Ververs (ZZ Leiden) na het behalen van de landstitel

Volgens aanvoerder Marijn Ververs begrijpen de spelers de keuze van de club, maar steekt de situatie enorm. "Als je kampioen wordt, verdien je het om op dat niveau te spelen. We moesten ons nog wel kwalificeren, maar we verdienden het om daarin uit te komen. Dan is het alleen maar zonde dat de gemeente een hal bouwt die niet groot genoeg is."

Frustratie over te weinig stoelen

Verburg deelt de frustratie over de zaal. Volgens de voorzitter is de club al heel lang bezig geweest om de gemeente duidelijk te maken dat de hal wat groter moet. "We hebben ze er keer op keer op gewezen; dit verhaal loopt al jaren. Ze hebben het nooit gewild. Dat is jammer."

Als het gaat om de kosten van het uitwijken naar andere steden wil Verburg geen exacte bedragen noemen, maar het gaat om een getal met vijf nulletjes. Meer dan honderdduizend euro dus. Een crowdfundingactie was ook geen optie. "Dan hebben we het over geld. We hebben ook geen zin om voor lege zalen te spelen en we hebben de vrijwilligers nodig. De totale belasting is te zwaar voor de organisatie, gegeven de andere veranderingen die we toch al krijgen."

Het wordt dus een Europees niveautje lager voor Ververs en zijn teamgenoten. De motivatie is er niet minder om. "Twee jaar geleden haalden we de halve finales. Dat was echt een gigaprestatie. Ik denk dat het een mooi streven is om dit jaar in ieder geval de eerste poulefase door te komen, en het zou helemaal mooi zijn als we ook de tweede groepsronde overleven. Dan ga je direct naar de kwartfinales. Dat is een realistische en mooie ambitie."

"Sportieve revanche is het beste wat je kan nemen, dus daar gaan we ons best voor doen", stelt de aanvoerder vast.

Basketballers Leiden verslaan Oostende en veroveren voor tweede jaar op rij BNXT League

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl