Verkenner Wientjes moet angst voor zoutwinning in Twente wegnemen
De regering heeft oud-werkgeversvoorman Bernard Wientjes als verkenner naar Haaksbergen gestuurd. Hij moet het conflict over de zoutwinning vlot trekken.
In zijn eerste advies roept Wientjes het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op om de geheime stukken over de veiligheid van de zoutwinning openbaar te maken, meldt RTV Oost. Hij vindt ook dat de besluitvorming uitgesteld moet worden.
In Twente wordt al sinds 1918 zout gewonnen. Maar de huidige zoutcavernes bij Hengelo en Enschede raken leeg, vandaar dat nu het gebied tussen Haaksbergen en het dorp Sint Isidorushoeve wordt genoemd als nieuwe winningslocatie. Dat baart veel bewoners zorgen. Ze zijn bang voor verzakkingen of zelfs aardbevingen met als gevolg schade voor hun woningen. Die zorg wordt nog groter, nu chemiebedrijf Nobian heeft aangegeven dat de gaten die ontstaan door zoutwinning gebruikt zouden kunnen worden om (tijdelijk) waterstof op te slaan. Actiegroep Haaksbergen zegt te vrezen voor 'Groningse toestanden'.
Verklaring van geen bedenkingen
Toen Nobian vorig najaar aangaf op acht (nieuwe) locaties te willen boren naar zout, weigerde de gemeenteraad uit veiligheidsoverwegingen om "een verklaring van geen bedenkingen" af te geven. "Het is een eerste belangrijke stap in de strijd tegen zoutwinning. Maar we zijn er nog zeker niet", zei CDA-gemeenteraadslid Esther Diepenmaat vorig jaar oktober. Uiterlijk 17 juli moet de gemeenteraad een definitief besluit nemen over de nieuwe boringen.
Intussen probeert staatssecretaris Hans Vijlbrief de onrust over de mogelijke opslag van waterstof weg te nemen. In een commissievergadering in de Tweede Kamer gaf hij vorige week toe dat hij er aanvankelijk ook van uitging dat zoutcavernes op den duur gebruikt zouden kunnen worden voor de opslag van waterstof. "Daarin heb ik blijkbaar zelf iets verkeerd gedaan. Ik heb vanmorgen nog eens gecheckt of Nobian dat van plan is en of zij dat in de vergunningsaanvraag aangegeven hebben. Het antwoord is: nee", sprak de staatssecretaris. "Nobian is geenszins van plan om daar aan waterstofopslag te gaan doen."
Waterstofbom
Maar in Haaksbergen zijn ze er niet gerust op. Wethouder Jan-Herman Scholte nam zelfs het woord 'waterstofbom' in de mond.
"Het is aan mij om te onderzoeken waar spanningen zijn en of die overbrugbaar zijn", reageert verkenner Wientjes. Maar hij houdt het niet bij gesprekken alleen. Zo roept hij het ministerie nu al op volledig opening van zaken te geven over de veiligheidsrisico's van zoutwinning, ook als het om geheime stukken gaat van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), onderzoeksbureau TNO en de Technische commissie bodembeweging (Tccb).
En om verder discussie helemaal uit te sluioen adviseert hij om "specifiek voor de acht cavernes in Haaksbergen de opslag van waterstof (en andere stoffen) nu en in de toekomst uit te sluiten".
Besluitvorming uitstellen
Tot slot stelt Wientjes voor om de besluitvorming uit te stellen. Het ministerie wil uiterlijk 17 juli een antwoord van Haaksbergen, dat hier volgende week over beslist. Maar met allerlei stukken die wat hem betreft openbaar worden "en nieuwe garanties van de overheid", is dat volgens Wientjes te kort dag om een zorgvuldig besluit te kunnen nemen.
De verkenner stelt de minister daarom voor om de gemeenteraad, "indien hij dat wenst", meer tijd te bieden. Al mag dat ook weer niet te lang duren, stelt Wientjes. "Geen van de betrokken partijen is gebaat bij uitstel dat langer dan enkele maanden duurt."