Dame met Waaier van Gustav Klimt
NOS Nieuws

Schilderij Klimt voor ruim 86 miljoen euro geveild: duurste ooit in Europa

Het schilderij Dame mit Fächer (Dame met Waaier) van Gustav Klimt is op een veiling in Londen verkocht voor 74 miljoen pond, omgerekend ruim 86 miljoen euro. Het is daarmee het duurste kunstwerk ooit op een Europese veiling.

Van tevoren werd geschat dat het schilderij zo'n 65 miljoen pond zou opleveren. Het is nog onbekend wie het schilderij heeft gekocht. Wel duidelijk is dat een vertegenwoordiger van de koper in de zaal zat. Een concurrerende telefonische bieder wilde niet hoger gaan dan 73,5 miljoen pond.

De laatste, spannende seconden van de recordveiling:

Zo werd er geboden op het duurste schilderij ooit verkocht in Europa

Dame met Waaier is het laatste portret dat de Oostenrijkse schilder Klimt voltooide voor zijn dood in 1918. Op het schilderij is een onbekende vrouw te zien met op de achtergrond draken en bloemen. Het werd voor het laatst verkocht in 1994 in New York. Toen bracht het werk 11,6 miljoen dollar op, een fractie van het geld dat vandaag in Londen werd neergelegd.

De werken van Klimt, een van de invloedrijkste schilders van de 20ste eeuw, zijn zeer populair. Tot 8 januari dit jaar was er een grote tentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam rondom de werken van Klimt en zijn inspiratiebronnen. Vorig jaar bracht een ander werk van de schilder 104,6 miljoen dollar op bij een veiling in New York. Dat werk, Berkenbos uit 1903, was in het bezit van de erven van Paul Allen, de mede-oprichter van Microsoft die in 2018 overleed.

Het schilderij dat tot nu toe het meest bij een Europese veiling opbracht was Le Bassin Aux Nymphéas van Claude Monet, waarvoor in 2008 op een veiling ruim 72 miljoen euro werd betaald. Het duurste kunstwerk dat ooit in Europa werd geveild was tot vandaag L'Homme qui marche I (Lopende Man I) van de Zwitserse beeldhouwer Alberto Giacometti. Dat beeld leverde in 2010 ruim 74 miljoen euro op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl