Nabestaanden brengen een eerbetoon aan de slachtoffers, foto november 2022
NOS NieuwsAangepast

Levenslange celstraf voor aanslagpleger lhbti-club in Colorado Springs

In de VS is de 23-jarige dader van een bloedige aanslag vorig jaar op een lhbti-nachtclub veroordeeld tot levenslang. Anderson Lee Aldrich, die zichzelf non-binair noemt, bekende in de rechtszaal vijf mensen te hebben doodgeschoten. Zeventien mensen raakten gewond.

In ruil voor schuldbekentenis kreeg Aldrich levenslang. Om de nabestaanden een pijnlijk en lang proces te besparen had justitie deze afspraak voorgesteld, zo melden Amerikaanse media.

'Monster'

Aldrich zei tijdens het proces niets over een mogelijk motief. Nabestaanden van slachtoffers noemden de aanslagpleger een monster. De schutter, die een neonaziwebsite runde, ontkende dat het ging om een haatmisdrijf.

Eerder gearresteerd

Een jaar voor de aanslag was Aldrich gearresteerd wegens bedreiging. De twintiger zou gezworen hebben "de volgende massamoordenaar" te worden. Maar de aanklacht werd uiteindelijk ingetrokken wegens gebrek aan bewijs.

Een zelfgemaakt pistool en een geweer van Aldrich waren in beslag genomen. Maar de twintiger kon na vrijlating legaal opnieuw vuurwapens kopen. De autoriteiten zeggen dat ze dat niet konden voorkomen, omdat Aldrich niet is veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl