De politieagenten zijn inmiddels teruggekeerd in Kosovo
NOS Nieuws

Servië laat drie gearresteerde Kosovaarse politieagenten vrij

Servië heeft de drie Kosovaarse politieagenten die de Servische autoriteiten twee weken geleden hebben gearresteerd vrijgelaten op gezag van een Servische rechtbank. De drie worden nog wel verdacht van illegaal wapen- en explosievenbezit, maar mogen het verloop van de rechtszaak op vrije voeten afwachten. Kosovaarse media melden dat de drie inmiddels weer in Kosovo zijn.

Beide landen beschuldigden elkaar ervan op elkaars grondgebied te zijn gekomen. Volgens Kosovo zijn de drie agenten tijdens een patrouille op Kosovaars grondgebied ontvoerd door Servische agenten. Maar volgens Servië bevonden de agenten zich juist op Servisch grondgebied met zware wapens, kaarten en gps-apparatuur.

Vorige week riep de EU de leiders van Kosovo en Servië bijeen in Brussel, maar die ontmoeting leidde niet direct tot een doorbraak.

Minister-president Kurti bevestigt de vrijlating van de politieagenten op Twitter. "Ook al zijn we blij dat ze naar hun familie kunnen terugkeren, deze ontvoering is een ernstige mensenrechtenschending en moet worden bestraft," schreef hij.

De arrestatie van de politieagenten leidde tot verder oplopende spanning tussen beide landen. Eind vorige maand raakten de NAVO-vredesmacht KFOR en etnische Serviërs slaags toen de Serviërs wilden voorkomen dat een net gekozen Albanees-Kosovaarse burgemeester het gemeentehuis van de stad Zvecan binnenging. Daarbij vielen tientallen gewonden aan beide zijden. De NAVO stuurde vervolgens 700 extra militairen naar Kosovo.

Vorig jaar waren er ongeregeldheden door een ruzie over de invoering van Kosovaarse kentekenplaten voor de etnische Serviërs die in het noorden van Kosovo wonen. De ruzie laaide meerdere keren op, maar onder leiding van de EU werd uiteindelijk een akkoord over de nummerborden bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl