Een rally in Pyongyang
NOS Nieuws

Massale betoging in Pyongyang tegen VS op herdenkingsdag Koreaanse oorlog

Ter herdenking van de Koreaanse oorlog is in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang zondag een door het regime georganiseerde massabijeenkomst gehouden. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA waren daarbij zo'n 120.000 mensen op de been.

Op door de staatspers vrijgegeven beelden is onder meer te zien dat Noord-Koreanen door een stadion marcheren en spandoeken bij zich dragen met teksten als "het hele vasteland van de VS is binnen bereik van onze rakketten" en "de imperialistische VS verwoest de vrede".

De betoging komt kort na een telefoongesprek tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en zijn Zuid-Koreaans ambtgenoot Park. De twee spraken onder meer over Blinkens recente bezoek aan China en zijn ontmoeting met de Chinese president Xi.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kwamen de bondgenoten overeen om nauw in contact te blijven over China. Daarnaast hopen de twee landen dat Peking Pyongyang kan overhalen om tot denuclearisatie over te gaan.

Noord-Korea voerde de voorbije maanden geregeld testen uit met verschillende soorten wapens, waaronder met intercontinentale raketten. Eind mei probeerde het land tevergeefs een militaire spionagesatelliet te lanceren. De ontwikkelingen leidden tot toegenomen diplomatieke spanningen tussen Noord-Korea, buurland Zuid-Korea en de VS.

De Koreaanse oorlog brak zondag precies 73 jaar geleden uit, in 1950. Tijdens de oorlog werd het Noorden gesteund door de Sovjet-Unie en Zuid-Korea door de Verenigde Staten. Formeel zijn de landen nog altijd in oorlog met elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl