NOS Sport

Smulders-zusjes op podium bij BMX-wereldbekerraces op Papendal: 'Eerste keer, superblij'

Smulders-zusjes op podium bij BMX-wereldbekerraces op Papendal

De wereldbekerraces op de BMX-fiets in Papendal zijn gewonnen door een Australische en een Fransman. Saya Sakakibara was in de finale sneller dan de zusjes Laura en Merel Smulders, die het zilver en brons pakten. Bij de mannen stond Romain Mahieu op de hoogste trede. Nick Kimmann en Dave van der Burg konden niets laten zien in de finale.

De zeges van Sakikabara en Mahieu brachten een vleugje romantiek op de Gelderse hei: de twee winnaars hebben een relatie en vierden hun overwinningen met tranen en een innige omhelzing.

Winnaars Mahieu en Sakikabara omhelzen elkaar

Sakikabara stond Mahieu luid aan te moedigen nadat zij eerst zelf de zusjes Smulders te snel af was geweest op het zand van Papendal.

Laura Smulders, die nog op de weg terug is van een knieblessure, was goed vertrokken en nam plek drie in, waarna ze zich enkele heuvels later in het wiel van de latere winnares Sakakibara nestelde.

Merel Smulders, die terug is na een schouderblessure, had een iets mindere start, maar bleef toch knap in de buurt van haar zus. Zonder dat ze het Sakikabara lastig konden maken, reden de zusjes - in een finale met liefst vijf vrouwen die ook in de laatste WK-finale stonden - verdienstelijk naar zilver en brons. Wereldkampioen Felicia Stancil werd laatste.

Bekijk hier de reacties van Laura en Merel Smulders:

Podiumplekken BMX-zusjes Smulders in Papendal, die jaagden op elkaar in finale

"We zijn superblij, het is de eerste keer dat we samen op het podium staan", zei Merel Smulders. "We trainen er altijd samen voor als zussen en dan beloond worden door samen op het podium te komen op onze thuisbaan, dat is geweldig."

Sterke Fransen

Ook de mannenfinale was sterk bezet, vol wereldtoppers, inclusief de Nederlandse regerend olympisch kampioen en wereldkampioen uit 2021 Nick Kimmann. Maar Kimmann en landgenoot Dave van der Burg konden niets laten zien in de finale.

De Fransen waren sterk vertegenwoordigd, met vier fietsers. Mahieu won, Arthur Pilard werd tweede, de Colombiaan Diego Arboleda Ospina derde, gevolgd door Fransmannen Sylvain Andre en Jeremy Rencurel.

Eerder op de dag strandden bij de heren Mitchell Schotman en Justin Kimman al in de halve finales en Jaymio Brink in de heats van de kwartfinales.

Bij de vrouwen waren de halve finales de laatste race voor Manon Veenstra en de kwartfinales voor Judy Baauw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl