Verdachte steekpartij Albert Heijn vroeg eerder om hulp en was agressief
De man die ervan wordt verdacht afgelopen dinsdag een supermarktmedewerker te hebben doodgestoken in Den Haag, vroeg de gemeente dit jaar twee keer om hulp. Hij was beide keren verbaal agressief en intimiderend, meldt de gemeente Den Haag.
De 56-jarige Jamel L. deed in april vanwege te weinig inkomen een aanvraag voor bijstand bij het Daklozenloket. Daarnaast vroeg hij op 12 juni om een opvangplek. Na een intake op 13 juni werd besloten om het Zorg- en Veiligheidshuis in te schakelen, meldt de gemeente. Dat is een samenwerkingsverband van justitie, zorg en bestuur om complexe problemen aan te pakken.
"Tijdens de verschillende contacten met de verdachte is er sprake geweest van verbale agressie en intimidatie", laat de Haagse burgemeester Jan van Zanen weten. De gemeente heeft dit in een intern systeem geregistreerd en doorgegeven aan de politie.
Hoe er is omgegaan met het strafrechtelijk verleden van de man, wordt op dit moment onderzocht, schrijft minister Franc Weerwind aan de Tweede Kamer. In principe worden er geen mededelingen gedaan over lopende strafrechtelijke onderzoeken. Maar omdat het om een "uitzonderlijke gebeurtenis met grote maatschappelijke impact gaat" informeert Weerwind de Kamer toch op hoofdlijnen.
Tbs geweigerd
Jamel L. wordt verdacht van het doodsteken van een 36-jarige Albert Heijn-medewerkster afgelopen dinsdag, kort na openingstijd. Hij werd in de buurt van supermarkt aangehouden. Het OM verdenkt hem van moord of doodslag.
Gisteren kwam naar buiten dat Nederland in 2018 heeft geweigerd een tbs-maatregel in Curaçao tegen L. over te nemen. Weerwind bevestigt in zijn brief dat zijn voorganger Sander Dekker een verzoek daartoe heeft afgewezen.
Hij voegt eraan toe dat Curaçao geen tbs-systeem kent zoals in Nederland. "Over de vraag of en hoe de tbs-maatregel daar ten uitvoer is gelegd, is bij de Curaçaose overheid informatie opgevraagd."
Zeeland, Rotterdam, Den Haag
Weerwind meldt verder dat de man sinds september vorig jaar in Zeeland, de regio Rotterdam en Den Haag opnieuw in aanraking met de politie is gekomen. En twee weken geleden is hij veroordeeld voor bedreiging.
Hij werd vrijgesproken van diefstal met geweld. De straf was gelijk aan de tijd die hij in voorarrest had gezeten en dus kwam hij op vrije voeten. Ook wees de rechtbank een vordering door de officier van justitie af om L. te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum, schrijft de gemeente Den Haag.
Volgens de minister waren het Openbaar Ministerie en de rechtbank in Nederland niet op de hoogte van de tbs-oplegging in Curaçao, omdat een strafblad in Caribisch Nederland niet in het Nederlandse systeem staat. Uit het vonnis blijkt echter dat het OM wel degelijk informatie uit Curaçao heeft opgevraagd, maar er zouden geen relevante veroordelingen zijn geweest.
Weerwind schrijft dat het dossier van de man wordt onderzocht, dat ook de Inspectie Justitie en Veiligheid is geïnformeerd en dat die de beschikbare informatie inventariseert. "Op basis hiervan weegt zij of onderzoek opportuun is." Als er lessen te trekken zijn uit het incident, zal Weerwind dat naar eigen zeggen doen. "Hiermee moet de kans op herhaling worden geminimaliseerd."