NOS Nieuws

Cao-akkoord voor zorgpersoneel: vaste medewerker krijgt voorrang in rooster

Vakbonden hebben een cao-akkoord gesloten met zorgwerkgevers voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Naast een loonstijging en een hogere reiskostenvergoeding, krijgen zorgmedewerkers die vast in dienst zijn voorrang bij het invullen van het rooster ten opzichte van zzp'ers.

Onder de cao vallen 450.000 zorgwerknemers. Er liep nog een cao, maar vanwege de hoge inflatie werd besloten om die open te breken.

Dit jaar krijgt het personeel er vanaf oktober 5 procent bij. Afgelopen maart kwam er al 3 procent bij. Volgend jaar komt daar in twee stappen nogmaals 5 procent bovenop. Medewerkers in de lagere salarisschalen krijgen er nog iets meer loon bij.

Een veelgehoorde klacht onder zorgpersoneel is de lage reiskostenvergoeding. Die wordt nu verhoogd. De reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer stijgt van 10 naar 17 eurocent per kilometer.

'Einde aan cherry picking'

Bonden en werkgevers hebben afgesproken dat personeel in vaste dienst voorrang krijgt bij de invulling van roosters.

"Hiermee hopen we een einde te maken aan cherry picking bij zzp'ers, waardoor vaak de zwaarste diensten (met name nachtdiensten) door de vaste werknemers werden gedaan. Meer lucht en een verbeterde werk-privébalans voor vaste medewerkers dus", zegt onderhandelaar Bert de Haas van FNV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl