In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Nijntje Museum twee keer zo groot na verbouwing

Het vernieuwde Nijntje Museum in Utrecht gaat morgen open. Het museum - geïnspireerd op de verhalen en tekeningen van Dick Bruna - is dankzij een uitbouw groter geworden. Ook zijn de zalen vernieuwd.

Het museum, dat in 2016 werd geopend als voortvloeisel uit het Dick Bruna Huis, werd verbouwd om zo mee te groeien met de vele bezoekers.

"Het overtrof alle verwachtingen. Er kwamen ruim 3200 bezoekers per week en daar hadden we de ruimte niet voor", zegt zakelijk directeur Marco Grob tegen RTV Utrecht. "Er stonden lange rijen ouders met kinderen voor de deur en dat is zeker voor de kinderen niet zo fijn."

Het vernieuwde museum aan de Agnietenstraat in de binnenstad van Utrecht is in oppervlakte meer dan verdubbeld. Het is 900 vierkante meter groter dan dat het oorspronkelijk was.

RTV Utrecht nam alvast een kijkje in het vernieuwde museum:

Nijntje museum in Utrecht morgen weer open na verbouwing

Kinderen kunnen zich in het museum nog altijd verkleden als de bekende personages, een eigen kunstwerk maken en samen met andere kinderen verkeerssituaties naspelen.

Nieuw zijn onder meer een café en een film over Boris Beer, die in 360 graden wordt geprojecteerd. Ook zijn meerdere nieuwe themaruimtes ingericht, zoals De boerderij van Jan en De winkel van Betje.

Veel spelen

Het museum richt zich op kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud. "Het is voor kinderen heel belangrijk dat er veel gespeeld kan worden", zegt Yolanda van den Berg, conservator van het museum. "De basis van een museumbezoek is bezig zijn met de kunst en geprikkeld worden. Dat doen kinderen door te spelen en te ontdekken, dus moet je het museum daar op inrichten."

Ook is het vernieuwde museum toegankelijk voor kinderen met een beperking. "Dat hebben we gedaan door te variëren met bouwmaterialen en technieken, en er zijn een heleboel dingen te voelen en te ruiken."

De verbouwing duurde anderhalf jaar. In die periode was het museum verplaatst naar een andere locatie in de stad. De heropening op de Agnietenstraat valt tegelijk met de 68ste verjaardag van het wereldberoemde konijn.

Morgen is de officiële opening voor genodigden. Donderdag opent het museum voor publiek.

Advertentie via Ster.nl