NOS Nieuws

Zeven klimaatactivisten opgepakt bij A12, 'permanente blokkade' aangekondigd

In Den Haag zijn zeven klimaatactivisten van Extinction Rebellion aangehouden nadat zij de snelweg A12 waren opgelopen. Zes van hen spoten met graffiti leuzen op de wanden van de tunnelbak, meldt de politie.

Op dit stuk snelweg, de Utrechtsebaan, demonstreerde Extinction Rebellion al zeven keer tegen subsidies voor fossiele energie. Vanmiddag hield de club een persconferentie boven de tunnelbak.

Na ongeveer een kwartier liepen zeven mensen van beide kanten de A12 op, met volgens de politie een gevaarlijke situatie tot gevolg. De actievoerders werden aangehouden voor het lopen op de snelweg. En mogelijk worden de graffitispuiters vervolgd voor vernieling.

'Cruciaal moment'

Op de persconferentie kondigde de groep aan dat ze vanaf zaterdag 9 september de A12 'permanent' gaan blokkeren, "dit keer met meer dan 10.000 mensen".

"Worden we weggehaald? Dan blijven we iedere dag terugkomen", schrijft Extinction Rebellion. "Steeds om 12.00 uur, tot de fossiele subsidies zijn afgeschaft."

Volgens de groep is dit een cruciaal moment. "Wat we nu doen, bepaalt voor duizenden jaren hoe de aarde eruit gaat zien en hoe leefbaar die nog gaat zijn."

Voor de A12/Utrechtsebaan is gekozen omdat die weg tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl