NOS Sport

Vol bravoure bestormt Griekspoor wereldranglijst: 'Ik reis nu om toernooien te winnen'

  • Franklin Stoker

    volgt in Rosmalen de Libéma Open

  • Franklin Stoker

    volgt in Rosmalen de Libéma Open

Met een sprong in het nabijgelegen meertje van het Autotron in Rosmalen vierde Tallon Griekspoor zondagavond met zijn team zijn tweede ATP-titel. De tennisser had voor het toernooi brutaal gezegd dat hij een duik zou nemen als hij zou winnen.

En ja, belofte maakt schuld.

Belofte maakt schuld: Griekspoor duikt meer in na titel Rosmalen

Maar als iemand niet voor de waarheid wegloopt, dan is het Griekspoor wel. Het tafereel past bij de Noord-Hollander. Hij is iemand met bravoure.

Veel drinken

Ook al reist Griekspoor, die eerder dit jaar in het Indiase Pune zijn eerste titel pakte, vandaag alweer naar het Duitse Halle voor zijn volgende toernooi, de eindzege in Rosmalen moet flink gevierd worden.

"Mijn trainer gaat mij vanavond waarschijnlijk vertellen dat ik niet veel mag drinken, maar ik kan je vertellen: dat gaat wel gebeuren", glimlacht Griekspoor zondag in een volgepakte perszaal na zijn toernooiwinst.

Zijn coach Kristof Vliegen, die aan het begin van het jaar Raemon Sluiter opvolgde, hoort het allemaal glimlachend aan. De Belg lacht minder hard als Griekspoor vertelt dat hij het stiekem toch wel lekker vindt om volgende week de nieuwe nummer 29 van de wereld te zijn.

De 26-jarige tennisser overtreft daarmee de beste ranking van zijn coach. Die was ooit de nummer 30 van de wereld. "Hé, hé, hé", reageert Vliegen tot hilariteit van de aanwezigen op de woorden van Griekspoor.

Kristof Vliegen omhelst Tallon Griekspoor na diens eindzege in Rosmalen

Even later vertelt Griekspoor op serieuzere toon hoe belangrijk Vliegen en fitnesstrainer Bas van Bentum voor hem zijn.

Ze reizen als drietal al enkele maanden samen over de wereld en maken de mooie en minder mooie momenten met elkaar mee. "Bas en Kristof betekenen alles voor mij. Kristof is voor mij een vertrouwenspersoon, iemand tegen wie ik alles kan vertellen. Hij begrijpt mij ongelooflijk goed. Met Bas werk ik inmiddels twee jaar en we zien elkaar elke dag. Hij doet alles voor mij. Ik zou hem niet willen missen."

Mooie en minder mooie momenten

Het mooie is dat Griekspoor en zijn team dicht bij elkaar blijven. Ook als het tegenzit. Op Roland Garros is de sfeer in het team even rond het vriespunt als Griekspoor uit frustratie in de eerste ronde zijn coach uitscheldt.

Vliegen pikt dat niet en laat zich niet meer zien op de baan. Nog dezelfde avond leggen de twee 'de ruzie' bij. "Ik deed dat niet met plezier", zegt Vliegen nu. "Maar ik denk dat mijn signaal toen naar Tallon toe sterk was. Hopelijk heeft dat ook bijgedragen aan deze week."

Griekspoor is blij dat hij met Vliegen en Van Bentum achter zich de wereldtop bestormt. "Het winnen van een ATP-titel in eigen land is een droom. Ik beschouw dit ook als het allermooiste moment uit mijn loopbaan tot nu toe."

De week in Rosmalen heeft Griekspoor naar eigen zeggen nóg iets moois gebracht: een grotere bewustwording. "Ik reis niet meer naar deze toernooien om een of twee rondjes te winnen, maar om het toernooi te winnen", zegt hij.

"Een ATP-toernooi winnen op gras was niet iets waar ik meteen over droomde, maar nu ik het dan daadwerkelijk flik, is het fantastisch. Deze week gaat mij voor altijd bijblijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl