Brand in een huizenblok in Arnhem
NOS NieuwsAangepast

Brand in huizenrij in Arnhem nog niet onder controle, ruim 100 woningen ontruimd

In de Arnhemse wijk Presikhaaf woedt sinds het begin van de middag brand in een rij huizen. De brand heeft zich uitgebreid naar vijf woningen en is nog niet onder controle. De brandweer kan niet uitsluiten dat het vuur zich onder de zonnepanelen en dakpannen uitbreidt naar de andere drie huizen in dat rijtje. Aan die huizen is wel rook- en waterschade.

De brand begon even na het middaguur. Vijf mensen die in die woning aanwezig waren zijn onderzocht, vier van hen zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Het is lastig om de brand te blussen, omdat de zonnepanelen op de daken van de huizen de brand deels afschermen. In verband met het vuur en de rook die vrijkomt zijn ongeveer honderd woningen ontruimd. De bewoners worden opgevangen in een nabijgelegen sporthal.

De vlammen slaan hoog uit het dak van de woning:

Felle brand in rijtjeshuis Arnhem

Vanwege de zware rookontwikkeling is er twee keer een NL-Alert uitgegaan met de oproep uit de rook te blijven en waar rook komt de ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Ook kunnen er stukjes zonnepaneel neerkomen.

Volgens de brandweer is er sprake van gevarieerde rookontwikkeling waarbij er soms heel weinig en dan weer heel veel rook ontstaat.

Ook burgemeester Marcouch roept mensen op Twitter op om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. "Blijf weg daar, de rook is niet goed voor u en het ziekenhuis heeft het al druk genoeg", schrijft Marcouch. Ondanks het NL-Alert om bij de rook weg te blijven, trok de brand de afgelopen uren veel belangstelling.

Speciale eenheden

Volgens Omroep Gelderland zijn behalve de brandweer uit Arnhem korpsen uit Rheden, Huissen, Zevenaar, Duiven, Wageningen, Doesburg en Dieren bij het blussen betrokken.

Vanuit Utrecht is een Cobra-systeem gestuurd, een speciaal blussysteem dat wordt ingezet bij moeilijk bereikbare branden. Vanuit een van de huizen die aan de brand grenzen, wordt met het blusmiddel een gat in de muur gemaakt om zo beter te kunnen blussen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl