NOS Nieuws

Woningdelers niet gewenst? Dan maar als stel naar de bezichtiging

  • Noor de Kort

    Redacteur online

  • Noor de Kort

    Redacteur online

"Willen jullie misschien samen op de foto, met de sleutel?", vraagt de makelaar. "Misschien is dat leuk voor jullie ouders." Twee vrienden hebben eindelijk een huurappartement in Nijmegen gevonden.

Nadat ze waren begonnen met werken, besloten ze om samen te gaan wonen. Eerst lukte het niet om iets te vinden, want ze zijn geen stel, zoals veel verhuurders het liefst willen. 'Woningdelers' hebben verhuurders liever niet, getuige de vele advertenties op Funda met de tekst "geen woningdelers".

Dus besloten de Nijmeegse vrienden zich maar voor te doen als koppel, zegt een van de twee, van wie de naam bekend is bij de redactie. En ze zijn niet de enige. Ook in Utrecht vonden twee vrienden op deze manier een huurappartement. Een van hen is ervan overtuigd dat ze anders nooit iets hadden gevonden. "Het is een bekend fenomeen."

Nieuw is het verschijnsel niet, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvestingsystemen aan de TU Delft. "Maar het komt nu vaker voor vanwege de krapte op de woningmarkt."

Het is zonde dat woningdelers vaak als probleem worden gezien, vindt Marja Elsinga, hoogleraar woonbeleid en woningmarkt aan dezelfde universiteit. "Het is een oplossing voor het woonprobleem."

Een woningzoekende krijgt een rondleiding van een makelaar in een woning (archieffoto)

Woningeigenaren verhuren minder graag aan woningdelers omdat zij overlast vrezen, zegt hoogleraar Elsinga. "Mensen zijn bang voor woningdelers omdat ze studentenhuizen kennen die feesten geven." Ook gemeenten hebben volgens haar vaak dit beeld, of anders zijn omwonenden er wel bang voor.

Buurtbewoners vragen volgens Elsinga regelmatig aan de gemeente om woningdelen in hun wijk tegen te gaan. Als gevolg hiervan is het maximale aantal personen dat een woning mag delen in sommige gemeenten drie, in andere zelfs twee. "En soms worden er helemaal geen vergunningen voor woningdelen verstrekt in bepaalde wijken", zegt Elsinga.

Maar het idee dat woningdelers meer problemen veroorzaken dan stellen, klopt niet, stelt de hoogleraar. "Woningdelers zijn niet altijd studenten; het zijn ook jonge werkenden. En bij het overgrote deel woningdelen is geen sprake van overlast."

Daar sluit een woordvoerder van de Woonbond zich bij aan. "Er zijn genoeg voorbeelden van vrienden die samenwonen waarbij dat goed gaat, en stellen waarbij dat misgaat", zegt hij. "Het is heel onterecht om zo zwart-wit een onderscheid te maken."

Angst voor geen huur

Daarnaast zijn sommige verhuurders bang dat ze de volledige huur niet meer krijgen als een van de woningdelers vertrekt, zegt Boelhouwer. Dat bevestigt Kavish Partiman, manager public affairs van Vastgoed Belang, de branchevereniging van verhuurders.

"Als een van de huurders de woning verlaat, kun je als verhuurder in een ingewikkelde situatie terechtkomen. Dat geldt trouwens ook voor de achterblijvende huurder. Als verhuurder probeer je het risico daarop daarom te verkleinen."

Woningen in aanbouw in Amsterdam

Dat er plots iemand vertrekt, gebeurt volgens Partiman sneller bij woningdelers dan bij een stel omdat zij een ander soort relatie hebben. "Als stel deel je ook je leven met elkaar. Woningdelers delen de woning en hebben verder geen verplichtingen aan elkaar. Dat maakt het kwetsbaarder."

Met de nieuwe Wet vaste huurcontracten in aantocht staan woningbezitters nog minder te springen om panden te verhuren aan woningdelers, stelt Partiman. Met deze wet, die alleen nog door de Eerste Kamer moet, worden tijdelijke huurcontracten verboden.

Deze tijdelijke contracten bieden nu juist enige zekerheid aan verhuurders, aldus Partiman. "Als er een probleem opspeelt, kun je het contract beëindigen."

'Overlast bestrijden, niet woningdelen'

Woningdelen moet makkelijker worden, vinden Boelhouwer en Elsinga. "Als je net gaat werken, kan het best leuk zijn om nog een aantal jaar samen te wonen met vrienden", zegt Boelhouwer. "Bovendien zijn er daardoor minder woningen nodig."

Gemeenten zouden overlast moeten bestrijden, in plaats van woningdelen tegengaan, vindt Elsinga. Hierbij kan regelgeving helpen, maar het is belangrijk dat de eisen redelijk zijn. Zo is het volgens haar niet gek om een maximum te hanteren voor het aantal woningdelers, maar twee of drie vindt zij wel erg weinig. Afspraken tussen huurders en de verhuurder en omwonenden kunnen in haar ogen ook helpen om overlast te voorkomen.

Bij de samenwonende vrienden in Nijmegen is dat niet nodig, zegt een van de twee. "We zitten op onze plek en hebben leuke buren. We zijn net als zij gewoon werkenden, dus het is niet anders dan wanneer er een stel woont."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl