Romelu Lukaku baalt
NOS Voetbal

Oostenrijk overleeft Belgische stormloop, Portugal blijft op EK-koers

België is tegen zijn eerste puntenverlies aangelopen in de EK-kwalificatie. Sterker nog, voor het eerst werd er onder het bewind van bondscoach Domenico Tedesco niet gewonnen.

Oostenrijk hield ondanks een stormloop van de Belgen stand in het Koning Boudewijnstadion (1-1). In de extra tijd krulde Youri Tielemans de bal zelfs nog tegen de lat.

Uiterst ongelukkig kwamen de Rode Duivels halverwege de eerste helft op achterstand, toen verdediger Orel Mangala een volley van Michael Gregoritsch van richting veranderde en keeper Thibaut Courtois aan de grond genageld stond.

Lukaku weer op schot

Na een uur herstelde Romelu Lukaku het evenwicht, maar de topscorer aller tijden van België had ook een paar keer pech met zijn krachtige schoten van afstand. Mike Trésor debuteerde nog in de slotfase, een oud-speler van onder meer NEC en Willem II.

Bij Portugal was Cristiano Ronaldo intussen aan zijn 199ste interland bezig, maar de aanvaller kon die niet opluisteren met een treffer tegen Bosnië en Herzegovina. Desondanks werd er wel ruim gewonnen (3-0).

Ronaldo krijgt bezoek van een veldbestormer

Bosnië beet flink van zich af en had via oudgediende Edin Dzeko ook de leiding kunnen nemen, maar bij een grote kans op de 0-1 (volley) ging de bal over. Aan de overkant zag Ronaldo een harde kopgoal vanwege buitenspel worden afgekeurd.

Dankzij Bernardo Silva en twee keer Bruno Fernandez werd de zege daarna alsnog veiliggesteld door de Portugezen, die met negen punten uit drie duels en een doelsaldo van 13-0 royaal aan de leiding gaan in hun groep.

IJsland zakt weg

Na drie amper speeldagen in deze EK-kwalificatie zijn er bij de landen die afgelopen jaren geregeld op de grote toernooien actief waren de meeste problemen bij IJsland.

Oud-eredivisietopscorer Alfred Finnbogason (ex-Heerenveen) maakte met een penalty nog wel gelijk, maar Tomas Suslov van het gedegradeerde FC Groningen bezorgde Slowakije de drie punten in Reykjavik (1-2).

IJsland heeft met drie punten uit drie duels alleen Liechtenstein nog onder zich in zijn poule.

Václav Cerny, die op weg is van FC Twente naar VfL Wolfsburg, maakte twee goals voor Tsjechië tegen de Faeröer (0-3).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl