Ja Morant
NOS Sport

NBA-basketballer Morant toont wapen in video en is nu 25 duels geschorst

Basketballer Ja Morant moet de eerste 25 wedstrijden van het nieuwe NBA-seizoen missen. De ster van Memphis Grizzlies is geschorst vanwege "gedrag waarmee hij de NBA schade heeft berokkend", aldus de organisatie.

Het nieuwe seizoen in de NBA begint op 18 oktober. Morant kan pas op zijn vroegst in december weer spelen. Naast een schorsing wil de NBA dat de speler een cursus gaat volgen om zijn destructieve gedrag tegen te gaan. "Basketbal moet voor Morant even op de tweede plaats komen", aldus NBA-commissaris Adam Silver.

"Voordat hij terug kan keren, moet hij een programma volgen bij de league, dat ervoor moet zorgen dat hij zulk destructief gedrag voortaan uit zijn hoofd laat."

Poseren met een pistool

Morant was in mei te zien in een video op Instagram, waarin hij een wapen leek vast te houden. Twee maanden eerder was hij al geschorst geweest omdat hij, ook op Instagram, had geposeerd met een pistool.

Morant was afgelopen seizoen met gemiddeld 26,2 punten per wedstrijd topschutter van de Grizzlies, die in de eerste ronde van de play-offs verloren van Los Angeles Lakers.

De 23-jarige point guard mag zich tijdens zijn schorsing niet bemoeien met teamactiviteiten of oefenwedstrijden spelen. Een straf die hij sinds zijn tweede misstap ook al van zijn eigen team opgelegd had gekregen.

"Ik heb tijd gehad om na te denken en ik realiseer mij nu hoeveel pijn ik heb veroorzaakt. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de NBA, de Grizzlies, mijn ploeggenoten en de stad Memphis", laat Morant weten in een verklaring.

"Voor de kinderen die tegen mij opkijken: het spijt me dat ik gefaald heb als rolmodel. Ik beloof beterschap. Ik hoop dat jullie mij een kans willen geven om te laten zien dat ik in de toekomst een betere man ben dan wat ik tot nu toe heb laten zien."

Alarmerend en verontrustend

"Het besluit van Ja Morant om opnieuw een vuurwapen te hanteren op sociale media is alarmerend en verontrustend", aldus Silver. "Zeker gezien zijn soortgelijke gedrag in maart waarvoor hij al acht wedstrijden geschorst was."

"De mogelijkheid dat jonge mensen Ja's gedrag na kunnen gaan bootsen, is bijzonder zorgwekkend. We denken dat een schorsing van 25 wedstrijden passend is. Dat maakt duidelijk dat roekeloos en onverantwoord gedrag met wapens niet wordt getolereerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl