NOS Nieuws

Douane onderschept veel meer namaakartikelen, vooral speelgoed

De douane heeft vorig jaar veel meer namaakartikelen in beslag genomen dan de jaren daarvoor. Dat bevestigt een woordvoerder na onderzoek van WNL-programma Het Misdaadbureau. De onderschepte artikelen hadden een waarde van bijna 53 miljoen euro.

In totaal gaat het om 1,6 miljoen producten die inbreuk maken op het intellectueel eigendom van een merk of organisatie. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2020.

Namaakspeelgoed werd door de douane het meest ontdekt. Het ging vooral om nep-Lego en knuffels van het merk Huggy Wuggy. Ook onderschepte de dienst grote aantallen namaakmedicijnen zoals nep-Viagra. Verder zijn tassen, horloges, telefoononderdelen en Airpods populair.

Verzorgingsproducten

De explosieve stijging van verzorgingsproducten valt op. De douane nam daarvan ruim 75 keer meer in beslag dan in 2021. React, een non-profitorganisatie tegen merkvervalsing, ziet veel namaakzalfjes, maar ook namaak-opvulmiddelen voor het gezicht, zoals Botox. Cosmetisch artsen waarschuwen voor eventuele verminkingen na het inspuiten van niet-gecertificeerde cosmetische producten.

Het is niet voor het eerst dat de cijfers omhoogschieten. De douane onderschepte in de eerste helft van 2020 ook al veel meer namaakartikelen. Door het vele online winkelen tijdens de coronacrisis nam de handel in illegale producten van bekende merken een vlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl