De rotslawine die het dorp net miste
NOS Nieuws

Rotslawine mist geëvacueerd Zwitsers dorp nipt: 'Veel geluk gehad'

Het Zwitserse dorp dat vorige maand werd ontruimd wegens instortingsgevaar van een bergwand, is vannacht ontsnapt aan een rotslawine. Een enorme steenmassa kwam vlak voor de eerste gebouwen van Brienz tot stilstand.

"Brienz heeft veel geluk gehad", zegt een gemeentewoordvoerder tegen de Zwitserse omroep SRF. "De stenen kwamen op enkele meters van het eerste huis terecht, het oude schoolgebouw. Vlak daarachter liggen de stenen al metershoog."

Bekijk hier beelden van gisteren en tot waar de rotslawine vannacht is gekomen:

Rotsmassa mist Zwitsers dorp net

De rotspartij kwam kort voor middernacht naar beneden. Het geluid was door het hele dal te horen en alle wegen richting deze kant van de berg Piz Linard werden uit voorzorg afgesloten.

Het dorp werd vorige maand overhaast ontruimd omdat er beweging zat in de rotswand boven het dorp. Omdat mogelijk 500.000 kubieke meter steen naar beneden kon komen, moesten alle 84 inwoners elders worden ondergebracht.

Sinds dinsdag gold een verhoogd risico omdat de steenmassa sneller bewoog, zo'n drie tot vijf meter per dag. Of het gevaar met deze lawine is geweken, wordt later vandaag onderzocht.

Omdat door het instorten van de bergwand enkele wegen afgesloten blijven, is de route van de Tour de Suisse ook aangepast: het startpunt van de zesde etappe is van La Punt verlegd naar Chur. Ook de schilderachtige treinverbinding over het beroemde Landwasserviaduct is stilgelegd, uit angst voor rotsblokken op het spoor.

Het Landwasserviaduct

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl