NOS Wielrennen

31 renners in Giro Next Gen hangen aan wagens op Stelvio, allemaal naar huis

24 renners hangen aan auto's en motoren op Stelvio

In de Giro Next Gen, de beloftenkoers van de Giro d'Italia, zijn maar liefst 31 renners gediskwalificeerd omdat ze aan wagens en motoren hingen tijdens de zware beklimming van de Stelvio, een bergpas in de Alpen.

In eerste instantie werden er al 24 renners uit koers gehaald. Na nieuw bewijsmateriaal te hebben gezien, besloot de organisatie nog eens zeven deelnemers te diskwalificeren.

Op beelden, die rondgaan op social media, is te zien dat meerdere renners tijdens de klim aan auto's of motoren hangen. Het waren renners die ver achter de kopgroep reden en te laat binnen dreigden te komen. De jury kon na het zien van de beelden niet anders dan de renners naar huis sturen.

Naast de diskwalificatie in de Giro Next Gen krijgen de renners ook een boete van 100 Zwitserse frank (102 euro) en 25 UCI-punten aftrek. Verder zijn er ook vier ploegleiders naar huis gestuurd.

'Gezwicht voor groepsdruk'

Veel renners hadden spijt na afloop. "Onze renner Tijl De Decker heeft een fout gemaakt, dat beseft hij", aldus een woordvoerder van Lotto-Dstny, de ploeg van De Decker bij Sporza. "Hij was niet van plan om het te doen, maar is naar eigen zeggen gezwicht onder de groepsdruk. De ontgoocheling is heel groot bij hem."

Volgens Robert Wagner, die als ploegleider van de opleidingsploeg van Jumbo-Visma in de Giro Next Gen actief is, is het niet meer dan logisch dat de 31 renners naar huis zijn gestuurd. "Dit hoort niet in een wielerwedstrijd", vertelde Wagner in de uitzending van Langs de Lijn En Omstreken.

"Ik heb dit wel vaker gezien, maar zo extreem ook niet. Tot een bepaald punt is het getolereerd, maar echt aan de auto hangen en je laten brengen, dat is ver over de grens", aldus Wagner. "De tijdslimiet was van tevoren al verhoogd naar 37 minuten. Als je niet binnen 37 minuten na de winnaar binnen kan komen, dan moet je naar huis."

De rit naar de Stelvio werd gewonnen door Jumbo-Visma-renner Johannes Staune-Mittet uit Noorwegen. Hij kwam op eerlijke wijze als eerste boven en is drager van de leiderstrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl