De Engelse voetbalsters vieren de zege op Zuid-Amerikaans kampioen Brazilië Finalissima.
NOS VoetbalAangepast

FIFA sluit alsnog tv-deal: WK voetbal toch te zien in heel Europa

Het WK voetbal voor vrouwen zal toch in heel Europa op televisie uitgezonden worden. Woensdagavond maakte de FIFA bekend een overeenkomst te hebben gesloten met de European Broadcasting Union (EBU), waardoor de wedstrijden in 34 Europese landen op televisie te zien zullen zijn.

Eerder op de dag klaagde FIFA-voorzitter Gianni Infantino nog over het gebrek aan belangstelling in Europa voor de uitzendrechten toernooi dat deze zomer in Australië en Nieuw-Zeeland gespeeld wordt. Als er geen serieuze biedingen zouden komen, dan overwoog de FIFA de wedstrijden alleen via de eigen kanalen te streamen.

Door de nieuwe deal zijn de wedstrijden ook te zien in de vijf grote Europese landen, waaronder die van de twee EK-finalisten, Engeland en Duitsland. Ook Oekraïne is aan de lijst toegevoegd.

In Nederland is het WK te volgen via de NOS.

Vorige maand uitte FIFA-voorzitter Gianni Infantino al zijn ongenoegen over het uitblijven van televisiecontracten. "De biedingen van de omroepen, vooral in de vijf grote Europese landen, zijn nog altijd erg teleurstellend en simpelweg onaanvaardbaar", schreef hij toen op Instagram. "Het is onze morele en wettelijke verplichting om het onderbieden bij het WK voor vrouwen niet te laten gebeuren."

Volgens Infantino, die van mening is dat met name publieke omroepen een plicht hebben om vrouwensport te promoten, zijn de kijkcijfers voor het WK voor vrouwen 50 tot 60 procent van het WK voor mannen. "Maar de biedingen van de grote Europese landen zijn 20 tot 100 keer lager."

Ongunstige tijden

In Europa worden dit jaar wel lagere kijkcijfers verwacht, doordat de wedstrijden in Australië en Nieuw-Zeeland op ongunstige tijden worden gespeeld voor Europese volgers. Wie bijvoorbeeld naar de groepswedstrijd tussen Nederland en de Verenigde Staten wil kijken, moet om 03.00 uur de wekker zetten.

De sportministers van de vijf Europese landen hebben de FIFA en geïnteresseerde omroepen in een gezamenlijke brief opgeroepen om tot een akkoord te komen. Zij zeggen zich bewust te zijn van de beperkingen voor omroepen, maar benadrukken het belang van "verbetering van de wereldwijde zichtbaarheid van vrouwensport" in hun landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl