Verdachte John S. tijdens de rechtszaak deze week
NOS NieuwsAangepast

OM eist 30 jaar gevangenis en tbs voor doden vrouw en meisje op zorgboerderij

Tegen de man die vorig jaar een meisje en een vrouw doodschoot op een zorgboerderij in Alblasserdam, is 30 jaar gevangenisstraf en tbs geëist voor drievoudige moord. Hij wordt ook vervolgd voor twee pogingen tot moord, bedreiging en verboden wapenbezit. De combinatie van zo'n lange gevangenisstraf en tbs is zeer uitzonderlijk.

John S. (39). schoot op zorgboerderij Tro Tardi in mei 2022 een 34-jarige medewerkster dood, en een 16-jarig meisje dat daar te gast was. Een jongen van 12 en een 20-jarige vrouw raakten zwaargewond.

Enkele dagen eerder had S. ook al een schoenmaker doodgeschoten in Vlissingen, volgens het Openbaar Ministerie omdat S. zijn nieuw aangeschafte vuurwapen wilde uitproberen.

Willekeurige mensen

"De zorgboerderij werd in twee minuten veranderd in een hel", zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Rotterdam.

Verschillende mensen waren getuige van het bloedbad en vluchtten het weiland of de stallen in. De verdachte werd kort na de schietpartij aangehouden in een park in Alblasserdam. Hij had zelf 112 gebeld en bekende direct. Hij was zelf cliënt geweest op de zorgboerderij, waar hij niet meer mocht komen omdat hij daar in 2017 een korte relatie met een jong meisje had gehad.

Een lange celstraf plus tbs is volgens het OM passend, omdat S. een "psychische stoornis heeft en daarvoor behandeld moet worden", maar ook om duidelijk te maken "hoe ernstig het doodschieten van drie willekeurige mensen is". Tbs staat voor 'terbeschikkingstelling', verplichte behandeling voor psychische stoornissen.

Sterven achter de tralies

Volgens zijn advocaat had S. geen concreet plan, was er geen sprake van voorbedachte raad en zou hij dus niet voor moord veroordeeld moeten worden.

S. gelooft dat hij zal sterven achter de tralies, al of niet in een tbs-instelling. "Hij heeft zich erbij neergelegd en vindt dat hij het verdient", zegt zijn advocaat.

De verdachte zelf zei dat hij in zijn hoofd verschrikkelijke beelden ziet, die daar hadden moeten blijven. "Het had nooit mogen gebeuren."

Zwaargewond

Gisteren kwamen twintig nabestaanden en overlevenden aan het woord, van wie meerderen zeiden te hopen dat S. zo lang mogelijk in de cel zou zitten. Velen van hen kampen met lichamelijke en geestelijke schade als gevolg van het geweld. De jongen van 12 die zwaargewond raakte, gaat nu met een kogelwerend vest door het leven. Hij zei in de rechtszaal te hopen dat hij op een dag niet meer zo bang hoeft te zijn.

De rechter doet op 14 juli uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl