NOS Sport

Na record Djokovic schittert Jokic in NBA-finale: 'Goed moment om Serviër te zijn'

Jokic: 'Zal even kijken of Djokovic mij al gefeliciteerd heeft'

Mede dankzij zijn 28 punten en 16 rebounds mochten de spelers van Denver Nuggets voor het eerst in de historie de Larry O'Brien-trofee omhoog houden. Maar voor Nikola Jokic hield het niet op bij de NBA-titel, de 2,11 meter lange center had na de kampioenswedstrijd tegen Miami Heat nog een bokaal in zijn handen.

Een dag na de 23ste grandslamzege van Novak Djokovic, die het tennistoernooi van Roland Garros op zijn naam schreef, ontving Jokic de prijs voor de waardevolste speler van de NBA-finale, de Bill Russell-trofee.

Een gouden tijd voor Servische atleten? "Dat moet wel...", zei de 28-jarige Jokic na afloop na de met 94-89 gewonnen wedstrijd tegen de Heat. "Ik ga meteen even kijken of hij mij al gefeliciteerd heeft." Na een korte blik op zijn telefoon gooit Jokic het apparaat vloekend aan de kant. "Ik heb zo veel berichten, ik zet mijn telefoon straks uit."

"Sport is in Servië altijd al heel belangrijk geweest. Dat was tien, twintig jaar geleden al zo. We hebben nu Djokovic, waarschijnlijk de beste ooit, voor ons Serviërs in ieder geval. En nu hebben we een NBA-kampioenschap. Ik denk dat het een heel goed moment is om Serviër te zijn."

Nikola Jokic (l) en Novak Djokovic kwamen elkaar in 2020 tegen in Servië

Of om een Serviër in je ploeg te hebben. "Jokic is een geweldig persoon en op het basketbalveld heeft hij keer op keer bewezen dat hij de beste speler in de NBA is", bejubelde Denver-coach Michael Malone zijn pupil.

"Hij is onze MVP, we houden van hem en we zijn dankbaar dat hij een Nuggets-tenue draagt", vervolgt Malone. "En we hebben nieuws voor iedereen: we zijn niet tevreden met één titel."

Ook de eigenaar van de club, Stan Kroenke, kwam superlatieven tekort. "Ik zag Jokic al vroeg binnenkomen en hard werken. Hij werd beschreven als een mollige tiener. Maar iedereen heeft altijd zijn vastberadenheid en zijn arbeidsethos onderschat. Hij is een ongelooflijke speler."

The Joker

Jokic zelf bleef zoals altijd nederig. "We hebben onze taak volbracht, we hebben gewonnen, een geweldig gevoel. Maar het is ook niet alles, vind ik. Er zijn belangrijkere zaken in de wereld."

Uiteraard kreeg 'The Joker' ook de lachers op zijn hand tijdens de persconferentie. "Niemand houdt van zijn baan, misschien sommigen wel, maar dan liegen ze", zei hij enkele minuten nadat hij ploeggenoot Kentavious Caldwell-Pope met een champagnedouche had weggejaagd van zijn plekje achter de microfoon.

"Maar het is een goed gevoel om iets gedaan te hebben waarin van tevoren niemand geloofde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl