Mariska Beijer, Bo Kramer en Jitske Visser op de Paralympische Spelen in Tokio
NOS Sport

Rolstoelbasketbalsters topfavoriet op WK: 'Allemaal kopiëren ze onze methodes'

Het is een understatement om te stellen dat het goed gaat met de Nederlandse rolstoelbasketbalsters. De hoofdprijzen stapelen zich de laatste jaren op. Drie Europese titels, wereldkampioen in 2019 en als hoogtepunt paralympisch kampioen in 2021 in Tokio.

Kortom, ook bij de WK in Dubai, waar zaterdag de eerste wedstrijd tegen Duitsland al met 60-45 werd gewonnen, zijn de Orange Lions de topfavoriet.

Jarenlang is er in de Arnhemhal op sportcentrum Papendal door bondscoach Gertjan van der Linden en assistent Irene Sloof gesleuteld aan de ideale formule om van de rolstoelbasketbalsters de beste ploeg van de wereld te maken. Een fulltime programma werd er opgetuigd en langzaam maar zeker kwamen de successen.

Kroon op het werk

Brons in 2012 op de Paralympische Spelen in Londen was een eerste kroon op het werk. Vier jaar later veroverde Oranje opnieuw brons, maar die medaille smaakte bitter. Goud was immers het doel.

Na die teleurstelling kwamen de vrouwen sterk voor de dag. In 2017, 2019 en 2021 werd er telkens goud gehaald op de EK en in 2018 werd de ploeg van Van der Linden in Hamburg wereldkampioen.

Rolstoelbasketbalsters met veel zelfvertrouwen naar WK

De stress was groot anderhalf jaar geleden in Tokio. De Nederlandse vrouwen hadden een unieke kans om het allerhoogste te bereiken: paralympisch goud. Uitgaan van eigen kracht was het devies en na een uitgekiende campagne volgde op 4 september 2021 de ultieme beloning: de paralympische titel kon op de erelijst worden bijgeschreven.

Aan stand verplicht

"Goud winnen was onze grootste droom. Nu hebben we op alle titeltoernooien de hoofdprijzen gewonnen. Maar aan de top blijven is lastiger. Het doel in Parijs blijft voor ons allemaal hetzelfde: goud", zegt een optimistische Bo Kramer.

"We zijn aan onze stand verplicht de finale te halen", vindt guard Jitske Visser, die op tijd hersteld is van een hersenschudding. "Andere landen kijken vooral naar Oranje. Allemaal kopiëren ze onze methodes."

Bo Kramer in actie tegen Algerije tijdens de Paralympische Spelen in Tokio

"De wereld vindt ons goed, dus dan mogen wij onszelf ook wel goed vinden", laat Kramer vol zelfvertrouwen weten. "We hebben heel erg op mentaal vlak stappen gemaakt en we zijn allemaal fysiek een stukje sterker en sneller geworden waardoor we tactisch ook wat sterker zijn."

Inmiddels hebben de basketbalsters hun eerste wedstrijd erop zitten op de WK, waar Canada, China en de Verenigde Staten de voornaamste concurrenten zijn. Het toernooi duurt tot en met dinsdag 20 juni.

Advertentie via Ster.nl