De kinderen werden middenin het regenwoud gevonden
NOS Nieuws

Moeder Colombiaanse kinderen leefde nog vier dagen na vliegtuigcrash

De moeder van de vier kinderen die ruim een maand na een vliegtuigcrash werden gered uit de Colombiaanse jungle was nog zo'n vier dagen na het ongeval in leven. Dat zegt de vader van twee van de kinderen, Manuel Ranoque.

Hij had in het ziekenhuis gesproken met het oudste kind dat was gered, de 13-jarige Lesly. "Wat zij mij duidelijk heeft gemaakt is dat haar moeder nog vier dagen heeft geleefd. Voordat ze stierf vertelde de moeder iets als: 'Jullie moeten hier weg'. Jullie zullen ontdekken wat voor man jullie vader is en hij zal jullie net zoveel liefde geven als ik jullie heb gegeven." De autoriteiten hebben nog niets gezegd over dit verhaal.

De drie meisjes en een jongen worden behandeld in een militair ziekenhuis in de hoofdstad Bogotá. Daar moeten ze naar verwachting nog twee weken blijven. De afgelopen dagen wordt steeds meer duidelijk over de reddingsoperatie en hoe de kinderen het konden overleven.

Lesly (13 jaar), Soleiny (9 jaar), Tien Noriel (4 jaar) en Cristin (die 1 jaar werd in de tijd in de jungle) werden vrijdag gered uit het Amazoneregenwoud door het Colombiaanse leger. Ze waren op 1 mei neergestort met een vliegtuigje, waarin ook hun moeder, een piloot en een inheemse leider zaten. De piloot had kort daarvoor alarm geslagen vanwege motorproblemen.

Dit zijn beelden van de reddingsactie:

Twee weken na de crash werden de lichamen gevonden van de drie volwassenen, maar de zoektocht naar de kinderen ging door. Bij de reddingsoperatie in het moeilijk toegankelijke gebied werden 150 militairen met honden ingezet. Ook tientallen vrijwilligers van inheemse stammen sloten zich aan.

Vanuit helikopters werden dozen met voedsel gedropt, in de hoop dat het de kinderen zou helpen in leven te blijven. Via luidsprekers werd een bericht van de oma van de kinderen afgespeeld, waarin hun werd opgedragen om op één plek te blijven.

De kinderen werden in een militair toestel verzorgd en naar een ziekenhuis gebracht

De vier kinderen werden uiteindelijk veertig dagen na de crash gevonden, op zo'n vijf kilometer van het vliegtuigwrak op een kleine open plek in het bos. Ze werden uit de jungle omhoog gehesen met een helikopter.

Een lid van het zoekteam vertelt tegen een televisiestation over het moment dat de kinderen werden ontdekt. "De oudste dochter, Lesly, had de kleinste in haar armen en kwam op me afrennen. 'Ik heb honger', zei ze. Een van de twee jongens lag op de grond, maar kwam overeind en zei: 'Mijn moeder is dood'."

Muziekdoos

Een ander lid van het zoekteam vertelde journalisten dat de kinderen werden gevonden met twee kleine tassen. Daarin zaten wat kleren, een handdoek, een zaklamp, twee mobiele telefoons, een fles en een muziekdoos.

Dat de kinderen het hebben overleefd komt vooral doordat ze in het gebied zijn opgegroeid, zeggen familieleden. De vier hielden zich in leven met cassavemeel, vruchten en zaden.

Verstopt in boomstammen

De kinderen verstopten zich in boomstammen om zichzelf in het regenwoud te beschermen tegen slangen, muggen en andere dieren, vertelt een oom die met een van de kinderen sprak. "Ze eten in ieder geval", zei hij na zijn bezoek aan het ziekenhuis. "Het is maar een beetje, maar ze eten." Eerder kregen de kinderen alleen nog maar vocht toegediend omdat ze ernstig waren uitgedroogd.

Buiten het ziekenhuis werd door inheemse inwoners een ceremonie gehouden uit dankbaarheid voor de redding van de kinderen. Daarbij werd wierook aangestoken.

Een inheemse vrouw die meedeed aan de zoektocht brandt wierook buiten het ziekenhuis in Bogotá waar de kinderen liggen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl