Wielrensters passen voor slotrit Franse rittenkoers: 'Gaan ons leven niet wagen'
De derde en laatste etappe van de Tour de Pyrénées voor vrouwen is geschrapt. In de eerste twee etappes bleek al dat de organisatie er niet in geslaagd was om het parcours verkeersvrij te maken.
Voor de rensters is de maat vol. "Een wielerkoers is het niet waard om de levens van rensters in gevaar te brengen", is te lezen in een brandbrief van Adam Hansen, leider van wielrennersvakbond CPA, namens de rensters. "Wij staan achter het besluit van de rensters om de wedstrijd niet te vervolgen."
Jumbo-Visma was zondagochtend de eerste ploeg, die zich terugtrok. Niet veel later nam de UCI het besluit om de derde etappe te schrappen.
In de finale van de openingsrit werden de rensters al opgeschrikt door auto's die het peloton tegemoet rijden en bestuurders, die zich in allerijl uit de voeten probeerden te maken. De beelden gingen al snel viraal op sociale media.
Zaterdag op weg naar de vermaarde Hautacam was de situatie niet veel beter: tot twee keer toe werd de koers geneutraliseerd om de weg verkeersvrij te maken en bovendien reden er motards door het peloton.
Toen al wilden een flink aantal rensters er de brui aan geven, maar de organisatie besloot de etappe in te korten tot de slotklim van 15,2 kilometer.
's Avonds werd onder leiding van oud-renner Adam Hansen, tegenwoordig leider van wielervakbond CPA, een stemming georganiseerd. Daarbij bleek dat 17 van de 24 deelnemende ploegen de strijd wilden staken.
Hansen ging vervolgens het gesprek aan met de organisatie, maar die reageerde vol onbegrip. Zondagochtend uitte de Australiër namens de rensters zijn frustratie in een brief gericht aan de organisatie en UCI-voorzitter Vincent Lappartient.
Over het overleg met de organisatie schrijft Hansen: "Ze bleven erop hameren dat de tweede etappe zoals elke andere koers was verlopen en dat mijn gedachten en die van de rensters niet klopten."
Ook citeert hij een ploegleider, die van de organisatie te horen had gekregen dat de wedstrijd hoe dan ook door zou gaan, zelfs als slechts drie ploegen ermee zouden instemmen om door te gaan."
Door het schrappen van de derde etappe is Marta Cavalli (FdJ) eindwinnares geworden van de tweede editie van de Tour des Pyrénées (2.1). Zij was zaterdag na een boeiend gevecht op de flanken van de Hautacam een fractie sterker dan Ashleigh Moolman-Pasio.
De Zuid-Afrikaanse kopvrouw van AG Insurance - Soudal-QuickStep had vrijdag de eerste etappe naar Lourdes gewonnen en eindigt als tweede in het klassement.
Voor de Italiaanse - vorig jaar winnares van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl - was het de eerste overwinning sinds ze in de Tour de France Femmes bij een valpartij onderuit gereden werd door een onoplettende collega.
Cavalli wachtte een lange revalidatie. Ook kampte ze lange tijd met angst om in het peloton te rijden.