Orkun Kökcü als speler van Benfica
NOS VoetbalAangepast

Feyenoorder Kökcü vertrekt naar Benfica: 'Neem met trots en voldoening afscheid'

Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü heeft een nieuwe club. De 22-jarige middenvelder heeft een vijfjarig contract getekend bij Benfica, zo hebben de kampioen van Portugal en Feyenoord bekendgemaakt.

"Ik heb altijd gezegd dat ik Feyenoord pas zou verlaten als de tijd daarvoor rijp is en de voorwaarden ook goed zouden zijn voor de club", aldus Kökcü op de website van Feyenoord, waarmee hij dit seizoen kampioen werd.

"Ik wilde niets liever dan eerst met deze geweldige club succesvol zijn. Dat dit is gelukt, helpt mij om nu met trots en voldoening afscheid te kunnen nemen."

Recordbedrag

Benfica meldt dat het gaat om een transfersom van 25 miljoen euro, maar dat dat bedrag door bonussen nog met 5 miljoen euro kan oplopen.

Met de transfersom van 25 miljoen euro evenaart Kökcü de duurste verkoop ooit van Feyenoord. Vorig jaar werd Luis Sinisterra ook voor 25 miljoen euro verkocht, aan Leeds United.

Feyenoord heeft voor Kökcü een doorverkooppercentage bedongen, hoe hoog dat percentage is, maakte de Portugese club niet bekend. Volgens transfergoeroe Fabrizio Romano en Feyenoordnieuwsplatform 1908.nl zou dat percentage tussen de 20% en 25% liggen.

De Portugese club heeft ook nog een clausule in het contract van de Turks international, die met nummer 10 zal gaan spelen, op laten nemen. Mocht een geïnteresseerde club Kökcü in de komende vijf jaar over willen nemen, moet er 150 miljoen euro worden neergelegd.

Roger Schmidt

De 22-jarige Kökcü raakte enthousiast over Benfica na gesprekken met Fredrik Aursnes, zijn voormalige ploeggenoot bij Feyenoord die vorig jaar de overstap maakte naar de Portugese club waar oud-PSV-trainer Roger Schmidt aan het roer staat.

Kökcü werd vrijdag bij aankomst op het vliegveld van Lissabon opgewacht door veel Portugese journalisten. Hij moet zich komende week melden bij de nationale voetbalploeg van Turkije, dat tegen Letland en Wales moet spelen in de EK-kwalificatie.

De in Haarlem geboren Kökcü maakte in 2014 de overstap van de jeugdopleiding van FC Groningen naar die van Feyenoord. Bij de Rotterdammers debuteerde hij in 2018.

Afgelopen seizoen werd Kökcü aanvoerder van Feyenoord, waarmee hij de eerste landstitel sinds 2017 behaalde. Kökcü, die in 2018 met de club ook een Johan Cruijff Schaal won, speelde 175 wedstrijden voor de Rotterdammers, scoorde daarin 32 keer en gaf 27 assists.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl