NOS Voetbal

Koeman: 'Geen definitief afscheid Cillessen, klap Berghuis niet reden afwezigheid'

Koeman: 'Geen definitief afscheid Cillessen, klap Berghuis niet reden afwezigheid'

Dat Jasper Cillessen niet is opgeroepen voor de Final Four van de Nations League, betekent nog niet het definitieve afscheid van de 34-jarige doelman bij Oranje. Bondscoach Ronald Koeman blijft de 65-voudig international van NEC na de zomer als een kandidaat zien.

"Ik heb niet voor Jasper gekozen vanwege zijn vorm", zei Koeman zaterdag bij een persconferentie in Zeist. In de slotfase van het seizoen ging de ervaren Cillessen een paar keer opzichtig in de fout, bij nederlagen tegen Vitesse en sc Heerenveen.

Cillessen miste het WK in Qatar onder Koemans voorganger Louis van Gaal. Bij de eerste interlands onder Koeman in maart tegen Frankrijk (4-0 verlies) en Gibraltar (3-0 zege) stond Cillessen weer in de basis.

Drie maanden later riep Koeman met Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (afgelopen seizoen Freiburg, komend seizoen Brentford) en Andries Noppert (sc Heerenveen) drie andere keepers op.

Noppert, die op het WK verrassend eerste keus was, ontbrak in maart door een blessure. "In mijn ogen hoort hij bij de beste drie keepers. Het is een geweldige gozer voor de groep heb ik vernomen, dat telt ook mee. Als hij in maart fit was geweest, had hij toen misschien ook wel gekeept."

Berghuis

Behalve Cillessen liet Koeman met Steven Berghuis, Brian Brobbey en Davy Klaassen drie Ajacieden thuis uit de voorselectie. Dat Berghuis niet werd opgeroepen, had niets te maken met de klap die hij onlangs uitdeelde aan een fan van FC Twente, zei de bondscoach. "Nee. Die keuze is vanwege zijn vorm, niet vanwege het incident."

"De selectie is gebaseerd op wat ik gezien heb. Het liefst kijk je naar fitheid, vorm en niveau. Maar je hebt ook te maken met de verschillende posities, op de ene positie is meer concurrentie dan de andere."

"Vanwege de mindere vorm kies ik minder spelers van Ajax", zei Koeman, die na de teleurstellende duels met Frankrijk en Gibraltar goed nadacht over zijn selectie. Fitheid is een belangrijkere graadmeter geworden.

Koeman begrijpt oproep Van Basten: 'Ergerde me ook aan gedrag in bekerfinale'

Koeman: "Intensiteit heb je nodig in het hedendaagse voetbal. Je gaat uit van voetbal, maar ook van energie en afstanden kunnen lopen. Dat is ook belangrijk."

Frimpong

Bayer Leverkusen-verdediger Jeremie Frimpong, die deel uitmaakt van het elftal van het jaar in de Bundesliga, werd door Koeman niet opgeroepen, omdat hij de defensieve kwaliteiten van de rechtsback onvoldoende vindt. Daarop bedankte Frimpong voor Jong Oranje, dat deze maand het EK in Georgië en Roemenië speelt.

"Ik snap dat niet", zei Koeman resoluut. "Het is niet goed dat hij bedankt heeft, ik vind dat niet oké."

Koeman boos over afzegging Frimpong voor Jong Oranje: 'Niet oké'

Koeman: "Als je denkt dat je het niveau van Jong Oranje bent ontstegen, dan denk ik dat je een verkeerde beslissing neemt."

De verdediger van Bayer Leverkusen heeft ook de Ghanese nationaliteit en zou nog voor een interlandloopbaan in dat land kunnen kiezen. Frimpong behoorde tot de WK-selectie, maar kwam in Qatar niet in actie.

Met nagenoeg complete selectie in opvallende shirts

Het Nederlands elftal trainde zaterdag met een nagenoeg complete selectie. Alleen Nathan Aké (Manchester City) en Denzel Dumfries (Internazionale) ontbreken nog. Zij staan zaterdagavond tegenover elkaar in de finale van de Champions League.

Zij voegen zich later bij de selectie. Koeman verwacht dat beide spelers woensdag inzetbaar zijn.

Oranje-spelers eren hun eerste amateurclub op training

De spelers van Oranje droegen bij de start van de training shirts van hun eerste amateurclub. Ze schenken zo aandacht aan het Nationale Voetbalweekeinde, waarin veel amateurclubs extra activiteiten voor hun leden houden.

Duizenden fans van Oranje waren naar Zeist gekomen om naar de training te kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl