NOS NieuwsAangepast

Schade en verdriet na grote brand in Ter Aar: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'

Omwonenden en eigenaren van panden op het bedrijventerrein in Ter Aar waar gisteren brand uitbrak, kunnen nog maar moeilijk bevatten wat er is gebeurd. Vanwege het nablussen zijn nog steeds rookwolken te zien, maar het wordt steeds duidelijker hoeveel schade de brand heeft veroorzaakt. "Zoiets heftigs heb ik nog nooit meegemaakt."

Peter van der Pijl woont in de buurt van het bedrijventerrein. Vanuit zijn tuin zijn de rookpluimen goed te zien. "Als de wind gisteren de andere kant op had gestaan, denk ik dat ons huis er niet meer had gestaan. Er kwamen zo'n immense hitte en vlammen vrij", zegt hij tegen Omroep West.

Het vuur ontstond gisteravond rond 21.30 uur in een plasticbedrijf en sloeg daarna over naar andere bedrijven. Ook de houthandel van Fred van Hameren vatte vlam. Hij is vandaag druk bezig met opruimen en denkt dat zijn bedrijf voor 10 miljoen euro schade heeft.

Bij de rundvleesgroothandel van Marco van der Pijl lijkt de schade mee te vallen. "We hebben wel wat roetschade, maar de vrachtwagens starten nog." Hij heeft gisteravond ook nog een paar vrachtwagens kunnen weghalen.

'Grootste brand ooit'

Volgens de brandweer in Ter Aar is het de grootste brand die ze ooit hebben bestreden. Ook Ingrid de Roos, woordvoerder van de Veiligheidsregio Hollands Midden, zegt dat ze in 25 jaar nooit zoiets heeft meegemaakt. "Dit valt nergens mee te vergelijken."

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. "We zijn nu echt nog bezig met het nablussen", vertelt De Roos. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

Het nablussen van de brand kan nog dagen duren. Er is een kraan ingezet om beter bij de vuurhaard te komen:

Enorme brand op bedrijventerrein Ter Aar onder controle

Volgens burgemeester Robbert-Jan van Duijn van de gemeente Nieuwkoop, waar Ter Aar onder valt, is de impact van de brand in het dorp groot. "Mensen zijn verdrietig en voelen zich ontzettend machteloos. Ze zien het voor hun eigen ogen gebeuren, maar kunnen niets doen. Dit dreunt nog wel even door."

Veel mensen kwamen naar het bedrijventerrein om bij de brand te kijken. De brandweer zegt niet gehinderd te zijn door de toeschouwers, maar volgens de Veiligheidsregio was het wel te druk. "De blusvoertuigen konden niet door de menigte van mensen. Het was daardoor in het begin heel hectisch."

Wapenstok ingezet tegen ramptoeristen

Een woordvoerder van de politie laat weten dat eenheden van de ME aanwezig waren om de brandweer te ondersteunen en om ervoor te zorgen dat toeschouwers op een veilige afstand bleven. "We hebben de boel afgezet. Toen mensen opdringerig werden, moesten we ingrijpen." De politie zou met een wapenstok gedreigd hebben. Het is niet duidelijk of daar ook mee is geslagen.

Burgemeester Van Duijn noemt het "ongelooflijk" en "triest" dat het zo druk was en dat een wapenstok nodig was om mensen weg te krijgen. "Als gevraagd wordt om weg te gaan, moet je gewoon weggaan. Dat deed niet iedereen", zegt Van Duijn.

Meerdere media berichten dat de toeloop van mensen er de oorzaak van was dat het vuur naar andere bedrijven oversloeg, maar volgens de Veiligheidsregio Hollands Midden had dat sowieso niet voorkomen kunnen worden doordat de brand zo groot was. "Het vuur verspreidde zich heel snel."

Rook en glasscherven

De autoriteiten zeggen dat er geen "verontrustende concentraties stoffen" zijn gemeten. Wel waarschuwen ze dat in de omgeving brandresten kunnen liggen, die eventueel met handschoenen moeten worden opgeruimd.

Ook kunnen er deeltjes glas uit de lucht zijn gevallen. Volgens de brandweer zijn die afkomstig van zonnepanelen die door de brand getroffen zijn. "Deze zijn niet giftig, maar wel scherp. U kunt deze zelf voorzichtig opruimen", meldt de brandweer.

Bij het nablussen kan vandaag opnieuw rook vrijkomen, maar volgens woordvoerder De Roos zal dat veel minder zijn dan afgelopen nacht. Mensen die last hebben van de rook worden opgeroepen ramen en deuren dicht te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl