Inal Tasojev is na de WK-finale niet blij met zijn zilveren medaille
NOS Sport

Judolegende Riner moet wereldtitel delen met Tasojev, weken na arbitrale dwaling

Judoka Inal Tasojev is toch wereldkampioen. Drie weken nadat hij de WK-finale in het zwaargewicht heeft verloren van de Fransman Teddy Riner is de Rus alsnog aangewezen als wereldkampioen. Dat heeft de internationale judobond IJF besloten.

De 25-jarige Tasojev moet de prijs wel delen, want Riner hoeft zijn wereldtitel niet in te leveren.

De titel voor Tasojev is een zeldzaamheid: vorige maand gaf de wat starre IJF voor het eerst toe dat er een arbitrale fout was gemaakt in de finale van een groot toernooi.

Na bestudering van de beelden stelde de bond vast dat Tasojev na een overname van een worp in de extra tijd een score had verdiend. En niet Riner, die zijn elfde wereldtitel op mocht halen.

Bekijk hieronder het fragment waarin Tasojev de WK-finale verliest van Riner.

Het moment dat Tasojev (en niet Riner) wereldkampioen had moeten maken

"De scheidsrechterscommissie van de IJF verontschuldigt zich ten zeerste voor de beslissing", zei de federatie toen in een verklaring.

Ook goud voor Tasojev

Na het toegeven van de fout heeft de IJF nu dus ook besloten Tasojev alsnog een medaille te geven. De scheidsrechter aan de mat en de IJF-scheidsrechterscommissie bleven volgens de federatie tijdens de WK-finale in gebreke.

"Daarom is besloten beide judoka's een gouden WK-medaille en de bijbehorende wereldranglijstpunten toe te kennen", meldt de IJF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl