De grote brand in Ter Aar woedde op een bedrijventerrein
NOS NieuwsAangepast

Enorme brand op bedrijventerrein Ter Aar onder controle

De brandweer in Ter Aar, in Zuid-Holland, meldt dat de grote brand op een bedrijventerrein onder controle is. Er komt inmiddels ook een stuk minder rook vrij, meldt de brandweer rond 06.30 uur. De autoriteiten zeggen dat er geen "verontrustende concentraties stoffen" zijn gemeten. Wel waarschuwen ze dat in de omgeving brandresten kunnen liggen, die eventueel met handschoenen moeten worden opgeruimd.

De brandweer is nog bezig met blussen:

Enorme brand op bedrijventerrein Ter Aar onder controle

Het vuur ontstond gisteravond rond 21.30 uur in een plasticbedrijf, en sloeg daarna over naar andere bedrijven. Onder meer een houthandel en een meubelzaak vatten vlam. Het pand is zo'n 170 bij 90 meter groot.

Grote rookwolken

Bij de brand kwamen lange tijd grote zwarte rookwolken vrij die in de richting van Woubrugge waaiden. De rook was in een groot gebied te zien.

Ook waren er een tijd lang explosies te horen. Dat waren gasflessen van heftrucks die ontploffen, liet een woordvoerder van de Veiligheidsregio Hollands Midden weten.

Op deze beelden zijn de rookwolk en de explosies te zien:

Grote brand op bedrijventerrein in Ter Aar

De brandweer deed eerder een oproep om niet naar de brand te komen. Omroep West meldt dat niet iedereen gehoor gaf aan die oproep. Agenten hebben enkele keren de wapenstok getrokken omdat het voor het brandweerpersoneel "te belemmerend werd".

Aan het begin van de nacht zei de brandweer al dat er veel ramptoeristen afkwamen op het vuur. "Zij geven aan dat het lijkt alsof het regent. Maar dat zijn asdeeltjes die naar beneden komen en die zijn erg gevaarlijk. Blijf daarom onder de rook vandaan."

Naast asdeeltjes kwamen er ook stukjes glas uit de lucht gevallen. Volgens de brandweer zijn deze afkomstig van zonnepanelen die door de brand getroffen zijn. "Deze zijn niet giftig, maar wel scherp. U kunt deze zelf voorzichtig opruimen", meldt de brandweer.

NL-Alert

Mensen die in de buurt wonen, werd gevraagd om ramen en deuren te sluiten, en mechanische ventilatie uit te schakelen. Hierover is ook een NL-Alert verzonden aan inwoners van omliggende gemeenten. Inwoners van onder meer Leiden, Katwijk, Alphen aan den Rijn en Lisse hebben dit bericht ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl