De speeltuin waar de aanval plaatsvond
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse slachtoffer mesaanval Annecy naar ziekenhuis Genève, motief dader onbekend

Onder de gewonden van de aanslag in de Franse stad Annecy is een Nederlands kind. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt op een persconferentie. Vanochtend viel een man met een mes op een speelplaats kinderen en volwassenen aan. Daarbij zijn zes mensen gewond geraakt, onder wie vier jonge kinderen.

De slachtoffers zijn kinderen van 22 maanden, twee en drie jaar. Volgens de openbaar aanklager verkeren alle vier de kinderen, ook het Nederlandse kind, in levensgevaar.

'Toestand uiterst fragiel'

De Franse nieuwszender BFMTV meldt dat het kind van 22 maanden Nederlands is, het kind van drie is een meisje uit het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlandse kind is een meisje en de twee andere kinderen van twee jaar oud zijn Frans.

Het Nederlandse meisje is naar een ziekenhuis in Genève gebracht. De andere drie worden in het ziekenhuis in Annecy geopereerd. "Hun toestand is uiterst fragiel", zegt de openbaar aanklager.

Motieven nog onbekend

De man is gearresteerd en raakte daarbij gewond. Over zijn motieven is nog niets bekend. De dader viel aan in een park in het centrum van de stad, aan een meer dat populair is onder toeristen: Lac d'Annecy. Hij zou daarbij "in de naam van Jezus Christus" hebben geroepen.

Op videobeelden van de aanval is te zien dat de man op zoek is naar kinderen om aan te vallen. Uiteindelijk valt hij een kind aan in een kinderwagen.

Hij rende met een mes door een speeltuin en werd erna overmeesterd:

Verdachte steekpartij rent met mes door speeltuin

Het Nederlandse en Britse kind horen bij gezinnen die in Annecy op vakantie zijn. Een van de twee volwassenen raakte gewond door het mes, de andere door politiekogels van agenten die probeerden de dader te overmeesteren.

Geen vaste verblijfplaats

De aanvaller is een Syriër die in 2013 in Zweden kwam en daar een vluchtelingenstatus kreeg. Hij heeft geen vaste verblijfplaats en deed ook in Frankrijk een aanvraag, maar die werd niet toegekend vanwege de Zweedse status, heeft premier Borne gezegd.

De openbaar aanklager zei verder dat het onderzoek in volle gang is en dat niets duidt op terrorisme. De dader, een man van 31, was niet in beeld bij politie of psychische zorg.

Een screenshot uit de video waarop de dader met mes te zien is

Poging tot moord

Voorlopig wordt hem poging tot moord ten laste gelegd. Ook het wapengebruik van de politie wordt onderzocht. Premier Borne zei verder dat hij zelf ook een kind heeft, van ongeveer dezelfde leeftijd als de slachtoffers.

Het verhoor van de dader is nog niet begonnen, omdat hij volgens verschillende bronnen duidelijk niet in normale toestand verkeert. Hij rolt over de grond en weigert vragen te beantwoorden, schrijft BFMTV. Hij wordt onderzocht door een psycholoog om te bepalen of hij op het politiebureau kan blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl