De Stellers zeearend had zich verschanst in een boom in Schoonrewoerd
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

In België ontsnapte zeearend na landelijke zwerftocht gevangen in Utrechts dorp

Een Stellers zeearend die twee maanden geleden uit een Belgische dierentuin ontsnapte, is terecht. De roofvogel werd vanochtend gezien in het Utrechtse Schoonrewoerd en werd na een aantal mislukte pogingen uiteindelijk langs de provinciale weg gevangen.

De zeearend ontsnapte in maart uit de Belgische dierentuin LaBiomista in Genk. De vogel maakte in de weken daarna flink wat kilometers en werd op verschillende plekken in het land gespot, zoals in Groningen, Friesland, Utrecht, Gelderland en Overijssel.

Diverse pogingen om hem te vangen liepen op niks uit. Tijdens zijn zwerftocht maakte de roofvogel ook het een en ander buit, onder meer kippen, ooievaarskuikens en duiven.

De Stellers zeearend komt van nature niet voor in Europa en leeft voornamelijk aan de kust in Oost-Azië. Ze kunnen tot 105 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels kan tot 2,80 meter bedragen.

De verzwakte vogel werd vanochtend ontdekt in een boom in het Utrechtse dorp. Met hulp van de brandweer en dierenambulance kon de zeearend worden gevangen:

Zeearend gevangen

Dierenarts Peter Klaver, gespecialiseerd in exotische dieren, werkte toevallig in de buurt toen hij werd gevraagd om het dier te helpen vangen. "Een blaaspijpje bleek onvoldoende, het duurde echt even voordat we hem konden vangen", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Uiteindelijk is er een verdovingsgeweer opgehaald uit een kluis. Hiermee heb ik hem verdoofd en uit de boom kunnen schieten."

Volgens Klaver zijn er wel wat zorgen over zijn gezondheid. "Zijn rechtervleugel hield de vogel van zich af. Dat kan betekenen dat hij pijn had."

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden, waar Schoonrewoerd onder valt, laat weten dat de zeearend met de dierenambulance naar Culemborg is gebracht. Vanaf daar werd de vogel door de Belgische dierentuin opgehaald. "Dank aan alle hulpdiensten die hier toch wel even mee zoet zijn geweest."

Advertentie via Ster.nl