NOS NieuwsAangepast

Joran van der Sloot verliest kort geding, wordt morgen uitgeleverd aan VS

Joran van der Sloot wordt morgen vanuit Peru uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Begin deze week had zijn advocaat in Peru beroep aangetekend, maar het hooggerechtshof in het Zuid-Amerikaanse land heeft de uitlevering nu goedgekeurd. De 35-jarige Nederlander wordt morgen aan agenten van de FBI overgedragen.

Van der Sloot is in Amerika aangeklaagd voor afpersing van de familie van Natalee Holloway. De 18-jarige Amerikaanse student raakte in 2005 vermist op Aruba en werd voor het laatst samen met Van der Sloot en twee andere mannen gezien. Haar lichaam is nooit gevonden en Van der Sloot is er nooit voor veroordeeld.

Advocaat Máximo Altéz liet eerder weten dat Van der Sloot akkoord was met uitlevering vanwege de slechte omstandigheden in de beruchte Challapalca-gevangenis waar hij zat. Na de overplaatsing naar een andere gevangenis, als onderdeel van de uitleveringsprocedure, zou de Nederlander het advies hebben gekregen om de uitlevering toch aan te vechten.

Dit zijn beelden van afgelopen weekend, toen Joran van der Sloot werd overgeplaatst naar een andere gevangenis in Peru in afwachting van zijn uitlevering aan de VS:

Joran van der Sloot aangekomen in Lima voor uitlevering aan VS

Aanklagers in Amerika willen Van der Sloot vervolgen, omdat hij de nabestaanden van Holloway 250.000 dollar had gevraagd in ruil voor informatie over de locatie van haar lichaam. De Nederlander kreeg in 2010 een deel van dat bedrag en vertrok daarop naar Peru. De tips die hij gaf, leidden niet tot de vondst van het lichaam. In de Verenigde Staten kan hij voor afpersing 25 jaar cel krijgen.

Peru wil dat de Nederlander een eventuele Amerikaanse celstraf pas gaat uitzitten als zijn straf in Peru erop zit. In 2012 kreeg Van der Sloot 28 jaar voor de moord op de 21-jarige Peruaanse student Stephany Flores. Zij werd vijf jaar na de verdwijning van Holloway in een hotel vermoord. Begin dit jaar kwam daar voor Van der Sloot nog 18 jaar celstraf bij voor drugssmokkel. In Peru mag iemand niet langer dan 35 jaar in de gevangenis zitten.

7 miljoen tv-kijkers

Het mysterie van de verdwijning van Natalee Holloway en de verdenkingen tegen Joran van der Sloot waren met name in Amerika en Nederland groot nieuws. In 2008 keken zeven miljoen Nederlanders naar een uitzending van Peter R. de Vries en Kees van der Spek, waarin een informant Van der Sloot in een auto aan het praten kreeg over de verdwijning. Voor die uitzending kregen de makers in de VS een prestigieuze Emmy-award.

De grote Amerikaanse televisiezenders brengen deze dagen ook allemaal het nieuws over de uitlevering. De verdwijning van Holloway blijft ook daar na jaren nog tot de verbeelding te spreken: vorig jaar meldde journaliste Greta Van Susteren een doorbraak in het onderzoek, maar het bewijs bleek nep te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl