Premier Denkov
NOS NieuwsAangepast

Bulgarije heeft nieuwe pro-westerse regering

De twee grootste partijen van Bulgarije hebben de steun van het parlement om samen een nieuwe regering te vormen. 132 van de 240 parlementsleden stemden voor.

Nikolai Denkov van de partij PP wordt in eerste instantie de premier. Hij maakt halverwege de regeerperiode plaats voor vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Maria Gabriel van de conservatieve GERB. Die kwam bij de verkiezingen in april als grootste uit de bus. Denkov wordt dan vicepremier.

Prioriteit heeft nu het aannemen van een begroting voor dit jaar. Een ander hoofddoel in het regeerakkoord is toetreding tot de groep van 27 Schengenlanden, zodat Bulgaren daar visumvrij naartoe kunnen reizen. Ook wil de nieuwe regering dat Bulgarije aansluit bij de groep met landen die de euro als betaalmiddel hebben.

Minister van Buitenlandse Zaken Gabriel (l) en premier Denkov (r)

Het land met 6,5 miljoen inwoners geldt als een van de corruptste lidstaten van de Europese Unie, en nergens in de EU is de inkomensongelijkheid zo groot. Om toegang te krijgen tot miljarden aan Brusselse subsidies belooft de nieuwe regering het rechtsstelsel te hervormen en corruptie te bestrijden.

De nieuwe regering wil het land op een prowesterse koers houden en de Russische invloed zo veel mogelijk weren. Ook stelt het land zich op als een trouwe bondgenoot van Oekraïne in de oorlog met Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl