NOS SportAangepast

Bol en Hassan laten publiek juichen bij FBK Games: ze winnen met overmacht

Femke Bol en Sifan Hassan hebben onder luid gejuich een overwinning geboekt bij de Fanny Blankers-Koen Games. Bol was met overmacht de sterkste op de 400 meter, Hassan pakte met een machtige eindsprint de zege op de 1.500 meter.

Bol liep ogenschijnlijk moeiteloos naar een tijd van 50,11. Daarmee verpulverde de 23-jarige Amersfoortse het toernooirecord van de FBK Games, dat op 50,88 seconden stond.

Bol verpulvert FBK-record op 400 meter: 'Zo blij om hier te lopen vandaag'

Bol richt zich dit seizoen vooral op de 400 meter horden, vanwege een nieuw pasritme waarop ze aan het trainen is, maar voor het toernooi in Hengelo besloot ze de 400 meter zonder horden te lopen.

Op dat onderdeel zorgde ze eerder dit jaar voor een daverende verrassing door het stokoude indoor-wereldrecord te verbeteren. Bij de NK indoor liep ze 49,26, ruim een halve seconde sneller dan de Tsjechische Jarmila Kratochvilova in 1982.

En ook in een volgepakt stadion in Hengelo, dat uit z'n dak ging bij het zien van Bol met zelfs een groot spandoek op de tribune, liet ze haar concurrentes ver achter zich. Nummer twee Wadeline Jonathas kwam ruim anderhalve seconde later over de finish (51,74).

Hassan maakt het niet makkelijk

De 30-jarige Hassan had het zichzelf niet makkelijk gemaakt bij de FBK Games. Nog geen 24 uur nadat ze over de finishlijn was gekomen van de 10.000 meter, stond ze alweer aan de start van haar volgende afstand: de 1.500 meter.

Hassan wint dag na 10.000 ook de 1.500 meter bij FBK Games: 'Ik verras mezelf'

Toch oogde ze fris en versnelde ze met nog één ronde te gaan. Alleen Nelly Chepchirchir kon haar volgen. Na de laatste bocht versnelde Hassan nog maar eens en die versnelling was de Keniaanse te machtig.

Hassan finishte in 3.58,12, Chepchirchir kwam in 3.58,96 over de eindstreep.

Persoonlijk record Klaver

Lieke Klaver sloeg bij de FBK Games de 400 meter over en liep de 200 meter. Ze won net niet, maar straalde wel na de finish. Ze had een tijd van 22,51 neergezet, net iets langzamer dan de Egyptische winnares Bassant Hemida (22,41). Dat betekende een persoonlijk record voor Klaver.

Nadine Visser en Nick Smidt eindigden als tweede op respectievelijk de 100 en 400 meter horden. Voor Visser was het haar eerste wedstrijd van het seizoen en ze kwam direct sterk voor de dag.

Visser liep lang voorop en leek af te stevenen op de overwinning, maar in de laatste meters zag ze de Amerikaanse Nia Ali toch nog voorbijkomen. Toch viel er iets te juichen, want haar tijd van 12,71 seconden was wel ruim voldoende voor zowel een WK-ticket als een olympisch startbewijs.

Nick Smidt moest op de 400 meter horden de Amerikaan CJ Allen voor zich dulden. De winnende tijd van Allen was 48,24. Smidt, die vorige week in Oordegem al de WK-limiet liep, klokte 49,17.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl